У Уштиици код Јасеновца одржана комеморација ромским жртвама геноцида

Танјуг
У Уштиици код Јасеновца одржана комеморација ромским жртвама геноцида

ЗАГРЕБ - На ромском гробљу у Уштици недалеко од Јасеноваца, данас је обиљежен Међународни дан сјећања на ромске жртве геноцида у Другом свјетском рату – Самударипен.

Обиљежавању су присуствовали изасланици хрватског државног врха, представници дипломатског кора, изасланици Рома из десетак европских земаља и представника вјерских заједница, у организацији Савеза Рома у Хрватској “Кали Сара”.

Комеморација је, наводи се, ове године одржана свечаније у односу на претходне, а посвећена је свим Ромима страдалим у логору Јасеновац и другим нацистичким логорима. Посланик и предсједник организационог одбора Вељко Кајтази је рекао да је ово прилика да се евоцирају сјећања на око пола милиона убијених Рома.

С овог мјеста, додао је, треба послати поруку да учимо из историје и да смо се према историји одредили уређењем гробља, музеја и зида боли у Уштици, као једном од стратишта.

“Ово мјесто је највеће стратиште ромског народа у Еуропи, морамо повезати младе Роме и нероме, како страх и дезинформације више никад не би довели до оваквог зла”, рекао је Кајтази. Роми су довођени у јасеновачки логор, гдје су живјели у нељудским условима, а најчешће су били само број, без идентитета.

Према досад познатим подацима, у Јасеновцу је страдало 16.173 Рома, од чега 5608 деце. Кајтази је то оцијенио највећим геноцидом над Ромима за вријеме Другог свјетског рата. “Требало нам је 80 година да се опоравимо од тог покушаја истребљења нашег народа”, рекао је Кајтази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана