У УКЦ-у Српске успјешно извели још једну сложену операцију

Srna
Foto: UKC

БАЊАЛУКА - Љекари Клинике за ортопедију и трауматологију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске извели су два сложена оперативна захвата из ортопедско-онколошке области, одстрањивање узнапредовалог тумора наткољенице и мекоткивног и коштаног тумора у предјелу поткољенице.

Из УКЦ-а је саопштено да је ријеч о два веома сложена оперативна захвата у којима је, осим теоретског знања, потребно и много вјештине хирурга и искусан тим.

Обје операције су трајале по два сата, а пацијенти су се постоперативно опорављали добро.

"Што се тиче првог оперативног захвата ријеч о одстрањењу узнапредовалог тумора наткољенице тешког око три килограма који је захваљујући нашим хирурзима у потпуности отклоњен. Тумор је урастао у главни ишијадични живац ноге, те је током захвата цијели живац испрепарисан и сачуван што је врло важно због функционалности ноге. Пацијент је операцијом ријешио здравствени проблем и вратио се свакодневним активностима", наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а додају да је операција одстрањења мекоткивног и коштаног тумора у предјелу поткољенице, код младе особе, први пут урађена у овом клиничком центру.

"Ова операција је захтијевала надомјештање коштаног дефекта замрзнутом главом бутне кости, што је додатно отежавало извођење овог захвата. Ријеч је о коштаној промјени која се обично јавља у млађој животној доби. Осим коштане надокнаде, било је неопходно стабилизовати цијели сегмент плочом и шарафима. И овај оперативни захват је тражио вишечасовни труд наших медицинских професионалаца", појаснили су из УКЦ-а.

Хируршке тимове у оба оперативна захвата предводио је доктор Славиша Кунарац. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана