У УКЦ Српске годишње буде урађено до 250 абортуса

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- У Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра РС у Бањалуци годишње се роди око 3.000 беба, а обави између 220 и 250 абортуса.

Како су навели из УКЦ, у прошлој години извршена су 224 прекида трудноће, од тога 161 на захтјев пацијенткиње због нежељене трудноће. Из медицинских разлога обављена су 63 прекида трудноће.

– Абортус због нежељене трудноће, који пацијенткиња жели из својих разлога да обави у нашој установи, кошта 160 КМ без анестезије и 300 КМ с анестезијом. Одлуку да ли ће се прекид трудноће радити са или без анестезије доноси искључиво пацијенткиња која жели прекид трудноће – рекла је за Српскаинфо докторка Бојана Поповић, са Клинике за гинекологију.

Појашњава да се прекиди трудноће у највећој здравственој установи обављају и послије десете недјеље трудноће на захтјев труднице, али само уз сагласност Првостепене комисије за прекид трудноће, именоване од стране УКЦ РС и Министарства здравља и социјалне заштите РС и искључиво из медицинских разлога, због аномалија и малформација плода које су неспојиве са животом, те уколико престане да куца срце фетуса.

– Трудноће преко 20. недјеље се прекидају на захтјев трудне жене само уз сагласност Етичког одбора именованог од стране УКЦ Републике Српске и Министарства, и то искључиво из медицинских разлога – прецизирала је Поповићева.

Међутим, из УКЦ нису одговорили да ли су, у протеклих пет година, имали случајеве прекида трудноће и послије 20. седмице.

Према подацима Института за јавно здравство РС, укупан број абортуса у Републици Српској у 2020. години био је 1.410, од тога 1.337 у јавним и 73 абортуса у приватним здравственим установама.

Од укупног броја абортуса, медицински индикованих је било 606, спонтаних 144, а других категорија 660, али није појашњено шта све спада у ту категорију.

– Малољетничких абортуса је било осам и сви су обављени у јавним здравственим установама, односно болницама – рекла је Дијана Штркић, начелница Службе за социјалну медицину у Институту.

Што се тиче Федерације БиХ, подаци Завода за јавно здравство ФБИХ показују да је 2020. године у јавним здравственим установама у овом ентитету обављен 481 абортус. Регистровано је 340 спонтаних прекида трудноће, те 74 медицинска прекида.

Из Завода напомињу да подаци нису потпуни због могућих непријављених индукованих прекида трудноће, као и пандемије вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана