У Требињу представљено 26 студија о злочинима над Србима

Срна
У Требињу представљено 26 студија о злочинима над Србима

ТРЕБИЊЕ - У Требињу је вечерас представљено свих 26 студија о ратним злочинима над српским народом током Другог свјетског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата, у издању Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Издавачка дјелатност Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица представљена је у оквиру конференције “Српска историја и култура памћења”, која ће трајати до недјеље, 4. септембра, поводом 30 година од стварања Републике Српске.

Историчар Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Предраг Лозо рекао је новинарима да је једна од главних дјелатности Центра та да остане траг за будућност шта се догађало за вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата, а да је највећи национални интерес фактографија, односно представљање онога што се заиста догађало.

Лозо је подсјетио на покушаје да се од Одбрамбено-отаџбинског рата до данас наметне такозвана хашка историја, односно писање савремене националне историје на основу хашких пресуда и пресуда Суда и Тужилаштва БиХ.

“Знамо сви какав је политички приступ теми страдања српског народа, колико су српске жртве игнорисане, колико је српски народ колективно приказан као злочинац”, напоменуо је Лозо.

Он је додао да су се у Центру осим правосудног аспекта дјелатности, гдје се помаже одбранама оптужених и да се спозна истина о страдању српског народа, одлучили за нешто активнију издавачку дјелатност како би оно што данас раде остало наредним генерацијама.

“Свјесни да оно што се не запише, што не дође у форми научне студије као да се није ни десило. Због тога смо се потрудили да Центар има колективна издања, своја озбиљна истраживања, а и да окупимо појединачне ауторе који пишу монографије бригада, озбиљне истраживачке студије о неким другим догађајима тако да имамо широк спектар издавачке дјелатности”, рекао је Лозо.

Историчар у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Драгослав Илић рекао је новинарима прије промоције да ће бити представљени научни пројекти и комплетна издавачка дјелатност која броји 26 студија.

Он је додао да су посебно поносни на урађен попис жртава Одбрамбено-отаџбинског рата, истакавши да се први пут догодило да је једна институција послије рата пописала своје жртве које су поднесене за слободу.

Међу монографијама, књигама и публикацијама, које је Центар објавио, било да је ријеч о властитим или издањима која су рађена у сарадњи са другим ауторима, посебно се издвајају “Жртве Одбрамбено-отаџбинског рата”, “Намјерном силом на Републику Српску”, “Шта су скривиле?”, “Дјеца жртве рата 1991-1995”, “Наша исповијест - жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995”, “Република Српска у Одбрамбено-отаџбинском рату”, рекли су раније у Републичком центру.

Организатор конференције је Задужбина “Кнез Мирослав Хумски” из Требиња, уз подршку Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Филозофског факултета Универзитета у Нишу и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана