У Требињу основан регионални савјет за образовање

Срна
Foto: срна

ТРЕБИЊЕ - У Требињу је данас основан Регионални савјет за образовање за источнохерцеговачку регију, који има за циљ да се повежу све средње школе у локалним заједницама, Завод за запошљавање и Привредна комора како би се дошло до најбољих рјешења када је ријеч о уписној политици у средњим школама у овој регији.

За предсједника Савјета изабран је директор требињске Гимназије "Јован Дучић" Мишо Пешић, а потпредсједници су директор невесињске Основне школе "Ристо Пророковић" Мара Шаран и директор билећког Средњошколског центра "Голуб Куреш" Здравка Милићевић, док је за секретара изабрана и директор љубињског Средњошколског центра "Светозар Ћоровић" Рада Шаренац.

Предсједник Регионалног савјета за образовање Мишо Пешић изразио је наду да ће се, уважавајући све што је специфично за сваку локалну заједницу и школу, доћи до најбољих рјешења која ће бити на корист локалним заједницама, друштвеним партнерима и цијелој Републици Српској.

"Што се тиче Требиња, конкретно наша искуства су у посљедње четири године позитивна, јер сваке године у Требињу имају нова занимања у складу са нашим условима и надам се да ће се то пренијети на остале локалне заједнице и да ћемо долазити до најбољих рјешења", изјавио је Пешић новинарима.

Начелник градског Одјељења за а културу, породицу, спорт и образовање Слађана Скочајић рекла је да је иницијатива за оснивање регионалног Савјета за образовање потекла од Уније послодаваца Републике Српске, а заинтересовани партнер који је преузео водећу улогу је Министарство просвјете и културе.

Она је додала да свака општина источне Херцеговине која је у Савјету, делегира свог представника из школства, представника локалне управе, привреде, развојних агенција, Привредне коморе и других заинтересованих страна.

"Важно је да побољшамо комуникацију између система образовања и тржишта рада, као и информисаност међу јединицама локалне самоуправе у Херцеговини. Избором руководства смо укључили и средње стручне школе и јединице локалне самоуправе, а предсједник је директор Гимназије јер не желимо да занемаримо гимназијско образовање", истакла је Скочајићева.

Директор Основне школе "Ристо Пророковић" у Невесињу Мара Шаран рекла је да се у овој локалној заједници иде у правцу да се отворе могућности за профиле занимања који су потребни у производњи и експлоатацији електричне енергије, будући да се у невесињској општини гради вјетропарк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана