У току санација Саборне цркве у Мостару, звона још нису покренута

ГС
У току санација Саборне цркве у Мостару, звона још нису покренута

МОСТАР - У Саборној цркви у Мостару у току је санација девастираних електроинсталација које су почупане и уништене прије мјесец дана.

По ријечима мостарског пароха Душка Којића, средства за санацију пристигла су од Републике Српске, Града Мостара и Јеврејске заједнице Мостар, а очекује се помоћ и од Владе Федерације БиХ те Владе Херцеговачко-неретванског кантона.

"Мајстори раде већ преко двадесет дана. Успјели смо да покренемо сатове и тада смо примијетили да је са звонима наступио неки већи проблем код електрификације, тако да сад нисмо у могућности да покренемо звона. Покушавамо да оспособимо свјетла па ћемо се онда опет вратити да пробамо оспособити звона",  казао је за Фену парох Којић.

Додао је како се штете на електроинсталацијама још увијек збрајају.

"Сваки дан откријемо нешто ново, као што је проблем са звонима. Сад смо утврдили да нам је потребно поново вратити скелу у храм да би се дошло до неких инсталација које тренутно нису доступне мајсторима, а и та скела сама по себи је поново нека инвестиција, тако да још немамо неки прецизан износ колика је штета", казао је парох.

Нада се да ће до краја овог мјесеца успјети да врате свјетла, а да ће у току године ријешити и проблем са звонима.

У свему томе, како додаје, охрабрило их је добро расположење људи да им буду на услузи, да их подрже топлом ријечју, те да им пруже финансијску и сваку другу помоћ.

"Из тог лошег што се десило, десило се много добрих ствари, много добрих порука грађана Мостара и читаве државе. То је охрабрило и мене, а вјерујем и све нас православне који живимо у овој заједници",  поручио је парох мостарски Душко Којић, преносе Независне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана