У току реконструкција Музичке школе "Бранко Смиљанић" у Градишци (ФОТО)

М. В.
У току реконструкција Музичке школе "Бранко Смиљанић" у Градишци (ФОТО)

ГРАДИШКА - У току је реконструкција ОМШ "Бранко Смиљанић" једног од значајних историјских објеката у Градишци, у коме се већ двије деценије одвија основно музичко образовање.

Замијењени су кров и прозори, те урађена припрема за фасадирање.

- У међувремену су срушени зидови у приземљу, како би се могло приступити преуређењу постојећих, односно изградњи додатних просторија - рекао је директор ове установе Иван Ристић.

Он наводи да због старости грађевине и одређених потреба за квалитетнијим одвијањем наставног процеса, у односу на првобитни план, биће неопходно реализовати додатне захвате.

- Инсистирали смо на изградњи концертне сале, која планом реконструкције није била предвиђена. Осим тога, спрат, који је раније био у приватном власништву, није био обезбијеђен гријањем, па је и те инсталације неопходно поставити, те замијенити подове - појашњава Ристић који додаје разумијевање и подршку Градске управе, која, са републичком Владом, финансира реализацију овог пројекта.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да је образовање најзначајнија инвестиција.

- Улагање у инфраструктурно опремање, образовање, помоћ младим кроз пројекте, подстицање запошљавања, наше је опредјељење и обавеза. То је принцип који у пракси даје добре резултате. Зато сваке године повећавамо буџетске ставке за различите видове помоћи и стимулисања младих – истакао је Аџић.

Према подацима којим располаже Бојан Вујчић, директор Завичајног музеја, кућу је изградила породица Џинић, у вријеме када је грађен Савски кеј у периоду од 1903. до 1906. године.

- Раги-бег Џинић један од најбогатијих земљопосједника у БиХ је на најљепшем мјесту на ткз. Корзу саградио кућу која је поред зграде Вијећнице и Хотела „Кајзер“ данас једини објекат преостао из тог периода - појашњава Вујчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана