У току јесења сјетва, јефтинија него лани

Срна
У току јесења сјетва, јефтинија него лани

БАЊАЛУКА - У Републици Српској до сада је засијано око 50 одсто површина, а јесења сјетва ће бити обављена на нивоу прошлогодишње, односно на више од 63.000 хектара, изјавио је Срни помоћник министра пољопривреде Српске Саша Лалић.

Лалић је истакао да ће због снижених цијена репроматеријала ова сјетва бити јефтинија за око 20 одсто него лани, која је и у односу на годину раније била јефтинија за око 40 одсто.

"Ово су, можда, најоптималнији услови у посљедњих неколико година за јесењу сјетву. Да бисмо додатно осигурали стабилност производње и подржали домаће произвођаче упутили смо иницијативу Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара да се и за наредну годину продужи укидање царина на увоз ђубрива из Русије, јер је ова мјера имала значајан ефекат на смањење трошкова производње протеклих година", рекао је Лалић.

Он је додао да репроматеријала има довољно на тржишту, али да је избор сорте пшенице индивидуалан, односно зависи од плана произвођача коме жели крајњи производ пласирати.

"Имамо око 25 огледа широм Републике Српске и око 50 сорти које засијемо гдје прикажемо стање када је ријеч о пшеници и кукурузу. Стојимо на располагању уколико неко жели да се нека сорта укључи, поштујући законску регулативу, и да покажемо на различитим локалитетима и условима како се која сорта понаша", рекао је Лалић.

Он је навео да подстицаји ресорног министарства износе 500 КМ по хектару за житарице и 400 КМ за уљарице, 80 КМ за 100 литара дизел-горива по хектару, као и 60 одсто полисе осигурања за производњу.

"Само 6,5 одсто пољопривредника осигурава своју производњу што је минорно. Спремни смо да подигнемо суфинансирање те полисе да бисмо их анимирали на овај вид заштите производње", истакао је Лалић.

Он је навео да Министарство суфинансира цјелокупну сјеменску производњу, посебно сорти и хибрида који су произведени у Републици Српској чиме произвођачи одмах имају од 30 до 50 одсто јефтиније сјеме на располагању.

"Наш циљ је да обезбиједимо стабилност и конкуретност домаће пољопривредне производње да бисмо дугорочно очували прехрамбену сигурност и унаприједили положај домаћих пољопривредника на домаћем и међународном тржишту", рекао је Лалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана