У Српској за сада није забиљежен ниједан случај хепатитиса А

Милијана Латиновић
У Српској за сада није забиљежен ниједан случај хепатитиса А

БАЊАЛУКА - У сусједној Хрватској, конкретно у Загребу већ два мјесеца влада епидемија хепатитиса А, сумња се на појаву обољења и у Србији, а у Српској за сада болести “прљавих руку” нема.

Из Института за јавно здравство РС за “Глас” је потврђено да није забиљежен ниједан случај оболијевања од хепатитиса А од почетка ове године у Републици Српској.

Начелница Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Нина Родић Вукмир казала је да се ова болест појављује спорадично или у епидемијама, а до инфекције долази конзумирањем хране или воде контаминиране вирусом хепатитиса.

- Ризик заразе вирусом хепатитиса А највише зависи од хигијенских и санитарних услова живота. Најчешћи је код дјеце и младих. Људи се с њим најчешће сусрећу приликом путовања у стране земље. Конзумација шкољака из воде загађене канализацијом чест је начин заразе, али и конзумирање замрзнутог воћа и поврћа - објаснила је Родић Вукмир.

Додала је да инкубација може трајати од десет до 50 дана, а просјечно 28 дана. Особа је највише заразна недјељу дана прије појаве симптома и током прве седмице трајања симптома.

- Симптоми могу варирати од благих до озбиљних и могу укључивати високу температуру, губитак апетита, пролив, мучнину, тупе болове у стомаку, тамну боју мокраће, свијетлу столицу и жутицу. Код дјеце може бити изражен пролив, а у неким случајевима изражени су кашаљ, кијавица и бол у грлу. Често је изражен и свраб коже - казала је Родић Вукмир и нагласила да већина обољелих клинички и биохемијски оздрави у року од четири до осам недеља, с тим да се већина пацијената опорави за шест мјесеци без икаквих посљедица.

- Постоји вакцина за хепатитис А која се препоручује ако путујете у земље у којима је ризик од инфекције повећан - рекла је Родић Вукмир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана