У Српској постоје одређени капацитети за борбу против сајбер напада, а у БиХ и ФБиХ никакви

Срна
У Српској постоје одређени капацитети за борбу против сајбер напада, а у БиХ и ФБиХ никакви

САРАЈЕВО- У Републици Српској постоји одређена легислатива, као и капацитети за борбу против сајбер напада које треба дорађивати, док на нивоу институција БиХ и Федерације БиХ не постоје никакви капацитети, изјавио је замјеник министра безбједности у Савјету министара Младен Мркаја.

"Ту се прије свега мисли на успоставу стандардизованих тимова који се граде у оквиру владиних и невладиних капацитета, а служе као први стуб одбране при сајбер нападу", навео је Мркаја новинарима у Сарајеву поводом почетка пројекта "Изградња сајбер безбједности у БиХ".

Овај пројекат, који је почео данас истоименом конференцијом, има за циљ размјену искустава у региону и изградњу капацитета у борби против сајбер криминала у БиХ.

Мркаја је навео да примјена овог пројекта долази у изазовно вријеме када су институције БиХ све више мета сајбер напада.

"Због тога сматрам да треба да искористимо прилику и помоћ Њемачке да изградимо капацитете у борби против сајбер напада које институције БиХ на свим нивоима дочекују неспремне", истакао је Мркаја.

Амбасадор Њемачке у БиХ Томас Фичен изразио је наду да ће данашња конференција бити само један од серије догађаја, као и почетак процеса изградње сајбер отпорности у БиХ.

"Због тога смо данас заједно са УНДП-ом организовали ову конференцију на коју смо довели стручњаке из разних земаља, укључујући Њемачку, као и локалне и регионалне стручњаке", истакао је Фичен и додао би сајбер безбједност на Балкану допринијела укупној безбједности у читавој Европи.

Резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелиана Недера нагласила је да дигитални развој и напредак може помоћи људима у испуњавању њихових циљева, али и да он са собом носи и одређене пријетње које могу погодити цјелокупно друштво.

"Због тога је битно да у овом процесу учествују све заинтересоване стране, приватни сектор, владе, као и међународне и регионалне организације и институције", рекла је Недера.

Током конференције представљена је и симулација сајбер напада, те наглашена важност функционисања инфраструктура сајбер безбједности, међусобне повезаности, сарадње и комуникације на регионалном и међународном нивоу.

Овај пројекат финансира Влада Њемачке, а спроводи УНДП у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана