У Српској од хепатитиса обољело око 1.300 људи

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- У Републици Српској од хепатитиса је обољело око 1.300 људи и сви примају терапију, подаци су Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра, која је референтна установа у Српској за лијечење акутних и хроничних хепатитиса.

"Сви пацијенти третирани су терапијом и имамо више од 250 у цијелости излијечених од хепатитиса Ц", рекла је Срни начелник ове клинике Антонија Верхаз и указала на значај да се ова болест открије у раној фази.

Поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против хепатитиса у Клиници за инфективне болести у Бањалуци до поднева је на хепатитис тестирано 18 грађана и сви тестови су били негативни.

Верхазова је навела да у овој клиници имају добра искуства када је ријеч о терапији, нагласивши да Фонд здравственог осигурања Српске обезбјеђује бесплатну терапију и лијечење безбједним и ефикасним лијековима за сва лица са здравственом књижицом.

"Терапија за хепатитис Ц је савремена, модерна и данас захваљујући овој инвазивној терапији кажемо да је ово изљечива болест. То, нажалост, не можемо рећи за хронични хепатитис Б јер имамо само лијекове који залијече болест, под којим се може контролисати", рекла је Верхазова.

Говорећи о хепатитису А, Верхазова је навела да се ова врста спорадично сусреће у нашој средини уназад три до четири године.

Верхазова је напоменула да акција бесплатног, анонимног и добровољног тестирања на ХИВ, ХБВ и ХЦВ брзим, оријентационим тестовима организована у амбуланти у приземљу Клинике за инфективне болести на локацији Паприковац траје до 20.00 часова.

Свјетски дан борбе против хепатитиса обиљежава се сваке године 28. јула окупљајући свијет под једним геслом како би се подигла свијест о глобалном проблему вирусног хепатитиса и утицали на стварне промјене.

Овогодишња кампања за Свјетски дан борбе против хепатитиса, текође, наглашава потребу за убрзањем борбе против вирусног хепатитиса и важност тестирања и лијечења.

Из УКЦ-а наводе да је вирусни хепатитис глобални здравствени проблем, те да се процјењује да око 325 милиона људи широм свијета живи с хроничним хепатитисом.

"Око 296 милиона људи живи с инфекцијом хепатитисом Б, а 58 милион људи живи с инфекцијом хепатитисом Ц, према процјенама из 2015. године", наводе из Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Хепатитис Б погађа приближно 296 милиона људи, укључујући више од шест милиона дјеце млађе од пет година.

"Процјене су да је 820.000 смртних случајева од хепатитиса Б сваке године. Око 25 одсто хроничних инфекција хепатитисом Б напредује до рака јетре. Вакцинисање у року од 24 часа од порода праћено с двије до три додатне дозе осигурава доживотну заштиту од инфекције хепатитисом Б", наводе из УКЦ-а.

Из ове здравствене установе додали су да се глобално процјењује да око 58 милиона људи има хроничну инфекцију вирусом хепатитиса Ц, са око 1,5 милиона нових инфекција годишње.

Процјењује се да постоји 3,2 милиона адолесцената и дјеце са хроничном инфекцијом хепатитисом Ц.

Свјетска здравствена организација /СЗО/ процијенила је да је 2019. године око 290.000 људи умрло од хепатитиса Ц, углавном од цирозе и хепатоцелуларног карцинома.

Антивирусни лијекови могу излијечити више од 95 одсто особа са инфекцијом хепатитисом Ц, али приступ дијагнози и лијечењу није уједначен у свим дијеловима свијета.

Из СЗО су навели да су глобални циљеви за 2030. годину 90 одсто тестираних са Б и Ц инфекцијама хепатитиса, уз 80 одсто прихватљивих болесника за лијечење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана