У Српској нема регистрованих случајева мајмунских богиња

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- У Републици Српској за сада нема регистрованих случајева и сумњи на мајмунске богиње, речено је Срни у републичком Институту за јавно здравство.

Из Института су раније рекли да је здравственим установама у Српској достављена информација, али и препоруке о епидемиолошким карактеристикама мајмунских богиња с циљем раног препознавања сумњивих случајева.

Уколико се идентификује сумњиви случај, из Института су истакли да се он одмах пријављује, те се покреће идентификација и праћење контаката.

Мајмунске богиње су болест узрокована вирусом који је сличан вирусу великих богиња, али се не шири међу људима тако ефикасно и смртност је веома ниска.

Период инкубације мајмунских богиња обично износи од шест до 16 дана, али може бити у распону од пет до 21 дан, са симптомима као што су грозница, јака главобоља, бол у леђима, изразита слабост и кожни осип који почиње један до три дана након почетка грознице.

Свјетска здравствена организација прогласила је епидемију мајмунских богиња глобалном здравственом ванредном ситуацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана