У Српској до пет одсто потенцијално талентоване дјеце

Срна
У Српској до пет одсто потенцијално талентоване дјеце

БАЊАЛУКА - У Републици Српској, према процјенама, има од три до пет одсто потенцијално талентовано дјеце, а Министарство просвјете и културе је опредијељено да подржи и ојача рад просвјетних радника са таквом дјецом, истакнуто је на састанку ресорног министра Жељке Стојичић и Друштва психолога.

Стојичићева је појаснила да је Министарство опредијељено да кроз партнерство са домаћим експертима пружи системску подршку и додатно ојача конкретна знања, вјештине и мотивацију просвјетних радника у раду са даровитом и талентованом дјецом.

Она је данас у Бањалуци разговарала са предсједником Управног одбора Друштва психолога Републике Српске Сањом Радетић Ловрић о досадашњој сарадњи са васпитно-образовним установама и о подршци просвјетним радницима у раду са надареним и талентованим ученицима, саопштено је из ресорног министарства.

Стојичићева је рекла да успостављени партнерски однос са Друштвом психолога доприноси развоју свеобухватног програма подршке даровитим и талентованим ученицима и да ће ресорно Министарство подржати реализацију друге фазе пројекта "Подстицај тимовима за подршку надареним и талентованим ученицима за рад са талентованом и даровитом дјецом у школама Републике Српске".

Она је констатовала да је прва фаза пројекта који је реализован са Друштвом психолога остварила очекиване резултате.

Ловрићева је рекла да се процјењује да је у Републици Српској од три до пет одсто потенцијално талентоване дјеце, чији се таленти могу препознати у току основне или средње школе, те да свако дијете захтијева индивидуални приступ, пажљиво праћење и свеобухватну подршку током развоја.

На састанку је констатовано да ће изграђено повјерење бити основа за наставак успјешне сарадње у складу са дефинисаном Стратегијом развоја предшколског, основног и средњег образовања у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана