У Српској 130 хранитељских породица

Срна
У Српској 130 хранитељских породица

ЈАХОРИНА - У Републици Српској има око 130 хранитељских породица у које је смјештено око 280 дјеце без родитељског старања или без адекватног родитељског старања, рекао је данас на Јахорини помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Владимир Макарић.

Макарић је истакао да су дјеца без родитељског старања најосјетљивија категорија друштва, а задатак и обавеза комплетног система је да им пружи адекватну заштиту.

Он је изјавио новинарима да се на Јахорини одржава тродневна едукација за потенцијалне хранитељске породице у Републици Српској, којој присуствује 18 ових породица које ће проћи обуку и на што адекватнији начин припремити се да буду хранитељи за потенцијалне кориснике - дјецу без родитељског старања.

Макарић је навео да је, према закону, у једну породицу могуће смјестити до троје дјеце којима је потребан овај вид социјалне заштите, тако да се добије број од 54 будућих корисника који ће наћи уточиште у хранитељским породицама. "Хранитељство је хуманитарна дјелатност, захтијева и топлину дома, али и знање и одређене вјештине хранитеља како би се, прије свега, корисницима пружило сигурно уточиште, топао дом, бринуло о њиховим потребама, те остварила своја права", рекао је Макарић.

Он је додао да је, у сарадњи са Друштвом психолога Српске, Уницефом БиХ и центрима за социјални рад, реализован пројекат који се односи на истраживање потреба породице у току пандемије вируса корона и једна од тих активности јесте пружање обуке, односно спровођење обуке за хранитељске породице. Макарић је рекао да су, нажалост, потребе из године у годину све веће и да је ресорно министарство кроз одређене анализе и праћење стања у овој области увидјело да Центри немају довољно капацитета да самостално организују едукације за потенцијалне хранитеље, па су одлучили да овом активношћу пруже подршку.

Тамара Тодоровић испред Друштва психолога Републике Српске рекла је да је ово једна од активности гдје пружају подршку за породице и дјецу са циљем да за свако дијете буде нађен модел да се збрине, било да је то хранитељска породица или усвојитељ.

"Ово данас је један вид припреме за хранитеље. Они су отворили своју душу и срце и добијају одређену прихолошку подршку да препознају оно што је добро за добробит дјеце", рекла је Тодоровићева. Радмила Дашић из Јавне установе Центар за социјални рад Бањалука истакла је да се сваке године одржава обука за будуће потенцијалне хранитеље, која им нуди јачање њихових капацитета, мотивисаност и да са дјететом на лаганији начин прођу проблем.

Она је додала да обуке пружају подршку потенцијалним хранитељима да би што квалитетније обављали своју дужност родитељства. Професор психологије на Филозофском факултету на Палама Бојана Маринковић навела је да се са супругом јавила као потенцијални хранитељ, али и усвојитељ, сматрајући да је важно да прођу обуку.

"Сваком дјетету је природно да одраста уз своје родитеље, али нажалост многа дјеца немају ту срећу, нити избор да буду уз своје породице", истакла је Маринковићева.

Она је објаснила да има дијете, али да то није препрека и да би усвојила бебу, те се нада да ће то бити подстрек другим родитељима или породицама које имају могућност да се брине о неком дјетету. Директор Центра за социјални рад Пале Срђан Баралић захвалио је ресорном министарству и Друштву психолога Српске који су омогућили едукацију за успоставу хранитељства у Српској, јер су један период Центри били сами себи препуштени.

Он је истакао да је Центар Пале анимирао четири потенцијалне хранитељске породице, што је двоструко већи број у односу на остале центре и ту су на едукацији, те да ће са тим капацитетом моћи да задовоље потребе и заштите најрањивије категорије, односно дјеце која имају потребу за породичном бригом. Баралић је са помоћником Макарићем потписао меморандум о сарадњи за подршку едукацији потенцијалних хранитељских породица у Републици Српској.

Претходно су министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директори четири центра за социјални рад - Нови Град, Челинац, Бањалука и Козарска Дубица потписали 16. јуна меморандум о сарадњи за подршку у едукацији потенцијалних хранитељских породица у Српској с циљем да се дјеци без родитељског старања пружи квалитетнија заштита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана