У спомен подручју Доња Градина отворена изложба ученичких радова

СРНА
У спомен подручју Доња Градина отворена изложба ученичких радова

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У изложбеној сали Спомен-подручја Доња Градина отворена је изложба литерарних и ликовних радова ученика основних и средњих школа о теми страдања у логору Јасеновац.

У присуству ученика изложбу су отворили министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић и директор Републичког предагошког завода Предраг Дамјановић.

Стојичићева је у изјави новинарима истакла да Министарство има обавезу да кроз образовни систем учи будуће генерације ономе што се дешавало на овим просторима у Другом свјетском рату, логору Јасеновац и Доњој Градини.

"Страхоте и ужас који су се дешавали овђе не смију да се забораве и његујући културу сјећања кроз ову изложбу имамо прилику да ученици искажу свој став и виђење онога што се дешавало у логору Јасеновац кроз писање и цртање које је гаранција сјећања", додала је Стојичићева.

Дамјановић је навео да је на конкурс пристигло више од 1.000 ученичких радова о теми страдања у Јасеновцу који су урађени квалитетно и представљају права умјетничка ђела.

"Наш циљ је да се не заборави шта се дешавало од 1941. до 1945. године у Јасеновцу и Доњој Градини", рекао је он.

Он је истакао да се у Јасеновцу и Доњој Градини догодио страшан геноцид над српским народом и осталим народима који су страдали.

"Настојимо да на овај начин пренесемо сјећање на ученике основне и средњих школа", додао је Дамјановић.

На изложби су уручене награде ученицима који су имали најбоље радове. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана