У служби знања три деценије: Завод за уџбенике и наставна средства прославио јубилеј

Милош Васиљевић
У служби знања три деценије: Завод за уџбенике и наставна средства прославио јубилеј

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Завод за уџбенике и наставна средства прославио је 30 година успјешног рада и пословања, а са свечане академије под мотом “У служби знања” поручено је да ће у деценијама које долазе наставити да унапређују квалитет образовања и доприносе развоју културе.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Бојан Ђенић истакао је да је Завод стабилна институција, једини издавач уџбеника у Српској који у свом портфолију има 20 књижара.

- Прослављамо велики јубилеј. Завод је основан 4. септембра 1992. године. Тада није било нимало лако основати предузеће које ће се бавити уџбеницима и уџбеничком политиком - казао је Ђенић на свечаности, која је у четвртак увече одржана у Административном центру Владе РС у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, није било лако ни сачувати Завод све ове године, а да је квалитет увијек на првом мјесту.

- Било је разних покушаја и приватних лобија да се укине, али успјели смо да издржимо. Данас можемо да пратимо ситуацију у региону и да нам многи завиде. Активни смо и на пољу културе, а наставићемо да ширимо своју малопродајну мрежу. Отворићемо и нову књижару у Источном Сарајеву. То је најбољи знак, али и визија гдје Завод видимо у будућности - казао је Ђенић додавши да ће настојати да остану доминантни када је ријеч о издавању уџбеника, али и да се шире на пољу белетристике.

Према његовим ријечима, Завод у цјелости прати образовни систем, те су на пољу дигитализације уџбеника лидери у региону.

И у Министарству просвјете и културе Српске поносни су на Завод за уџбенике и наставна средства, институцију која, према ријечима помоћнице министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташе Цвијановић, прати цјелокупну образовну политику ресорног министарства и Владе, апострофирајући уџбеничку политику као важан сегмент.

- Били смо свједоци процеса дигитализације садржаја уџбеника, што се показало посебно важно посљедњих година јер је пандемија вируса корона наметнула такве потребе - казала је Цвијановићева. Она је истакла да се Завод за уџбенике активно бави питањима у области културе, подсјетивши да су изњедрили награде “Златна сова” и “Златна совица”.

Велики јубилеј честитао је и први човјек Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакавши да је ова институција у правом смислу те ријечи у служби развоја и образовања цијеле Српске.

- Ово је институција која представља својеврстан трансфер онога што је написано, што наша дјеца уче у школама, али и кроз остале књиге чије су издавање помогли. Завод је институција која пружа подршку развоју цијеле Републике - казао је Ћосић.

Он сматра да је завод који издаје уџбенике за основно и средње образовање примјер како одговорна држава треба да се односи.

- Уколико би изабрали неки други модел као што је то у неким земљама у окружењу, сигурно би Српска, као оснивач ове институције, изгубила свој примат и утицај на политику креирања и издавања уџбеника - рекао је Ћосић.

На свечаној академији уручене су плакете и захвалнице, те овогодишње награде “Златна сова” и “Совица”. Добитник “Златне сове” је Драгана Кнежевић из Неготина, док су друга и трећа награда припале Ивану Новчићу из Краљева и Јадранки Миленковић из Ниша. Добитник “Совице” за ову годину је Соња Арсић Вукомановић из Београда.

Предсједница жирија за додјелу овогодишње “Златне сове” Сања Мацура честитала је Заводу 30 година постојања те напоменула да је “Златна сова” један од великих пројеката. Подсјетила је да се већ десет година додјељује ова књижевна награда.

Дружење са књижевницима

Поводом 30. рођендана Завода за уџбенике и наставна средства јуче је организовано дружење са добитницима овогодишњих књижевних награда “Златна сова” и “Совица”. Бојан Ђенић је нагласио да је Завод до сада објавио 30 романа награђиваних на конкурсу “Златна сова” и пет на конкурсу “Совица”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана