У Скеланима постављена спомен-плоча настрадалим полицајцима

Срна
У Скеланима постављена спомен-плоча настрадалим полицајцима

СРЕБРЕНИЦА - На згради станичног одјељења Полицијске станице Сребреница у Скеланима данас је откривена и освештана спомен-плоча са именима и фотографијама 19 полицајаца, који су на подручју ратне општине Скелани дали животе за заштиту српског народа и одбрану Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Постављању и освештању плоче присуствовали су представници Полицијске управе Зворник, општине и Полицијске станице Сребреница, те Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила ове општине, као и чланови породица погинулих полицајаца и њихови саборци.

Делегације су положиле цвијеће, прислужене су свијеће за покој душа погинулих и одата им је дужна пошта.

На подручју бивше општине Скелани током посљедњег рата и борбама у обављању полицијских задатака и у непријатељским засједама животе је изгубило 19 полицајаца из садашњих полицијских управа Зворник и Источно Сарајево, односно полицијских станица Скелани, Милићи и некадашње Српско Сарајево.

Постављањем ове спомен-плоче одаје се признање и захвалност погинулима и чува сјећање на њихов допринос борби за слободу свог народа.

Откривање и освештање спомен-плоче обављено је у оквиру програма меморијалне манифестације “Петровдански дани”, која је почела прије два дана и у оквиру које се низом спортских и културно-историјских садржаја, подсјећа на борбу за слободу српског народа и на жртве пале за очување Републике Српске у средњем Подрињу, односно на простору Сребренице.

Меморијал ће бити завршен у сриједу, 12. јула, на Петровдан, када ће, након Свете литургије у сребреничкој Цркви Покрова Пресвете Богородице, бити организоване посјете и полагање цвијећа на гробљу у Братунцу, стратиштима у Биљачи и Сасама.

Потом ће код спомен-обиљежја из посљедењег рата и спомен-костурнице настардалим у Другом свјетском рату на Залазју код Сребренице бити служен парастос за 69 погинулих и 22 заробљена па убијена Србина на Петровдан 1992. године.

Десет заробљених на Петровдан 1992. године још се воде као нестали, док их је 10 случајно пронађено и ексхумирани 2011. године на Залазју приликом тражења настрадалих Бошњака. Двоје несталих пронађено је на другим локацијама.

За злостављања и убиства заробљених Срба, као и оних који су на почетку рата остали лојални тадашњој муслиманској власти и сви су побијени у сребреничким логорима, нико није одговарао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана