У Семберији откупљено 11.000 тона пшенице

Срна
У Семберији откупљено 11.000 тона пшенице

БИЈЕЉИНА - У семберском “Житопромету” задовољни су откупом пшенице коју плаћају од 350 до 358 КМ по тони, зависно од квалитета.

“Ове се године број пољопривредних произвођача који су предали пшеницу 'Житопромету' повећао за стотињак нових, а повећана је и откупљена количина пшенице”, рекла је Срни замјеник директора Пословне јединице “Житопромет” Бијељина Бојана Трифковић.

Она је навела да су пшеницу откупили од 450 малих пољопривредних произвођача који су имали до 20 тона, те додала да има још слободног капацитета.

“Циљ је да повећавамо откупљену количину пшенице до 15.000 тона наредне године, сада смо дошли до 11.000 тона, а очекујемо да ће до краја откупа ове године то бити 12.000 тона”, рекла је Трифковићева.

Према њеним ријечима, откуп пшенице у Семберији “Житопромет” почео је 10. јуна, 80 одсто откупљене количине је са хектолитром преко 75, а 20 одсто пшенице испод 75.

“Понудили смо и могућност складиштења пшенице, али нико се није одлучио за то. Сва предата пшеница за коју је завршен обрачун одмах је и плаћена произвођачима”, рекла је Трифковићева.

Што се тиче цијене са којом је “Житопромет” изашао прошле седмице, Трифковићева је рекла да није било негодовања пољопривредника.

“Цијена пшенице формирана је на основу кретања цијене на берзи и свих тржишних услова који на ту цијену утичу”, додала је Трифковићева.

Просјечан квалитет предате пшенице је око 78 хектолитара, 12 одсто је влага и око четири одсто је нечистоће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана