У селу Трубар скоро три деценије чекају струју

Срна
У селу Трубар скоро три деценије чекају струју

БИХАЋ - Српски повратници у село Трубар, које је послије потписивања Дејтонског мировног споразума припало Бихаћу, 27 година чекају струју.

Стево Роквић из Трубара испричао је Срни да градске власти у Бихаћу не воде бригу о српским повратницима у селима која су данас у саставу њихове општине.

"Макадамски пут којим идемо у село уништавају камиони који превозе трупце. Струју чекамо пуних 27 година и то 22 домаћинства. Зими је мало оних који се усуде и боравити у Трубару јер нема ни мреже за мобилну телефонију", објаснио је Роквић.

Породицу Мајсторовић из Мартин Брода, којој је нанесена материјална штета усљед изливања ријеке Уне, нико није дошао да посјети од представника власти Унско-санског кантона, што показује небригу према српским повратницима.

Из Градске управе Бихаћа Срна није добила никакав одговор да ли ће помоћи Мајсторовићима.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић рекао је Срни да су Срби вијековима уназад живјели у Мартин Броду, о чему свједочи и древни манастир Рмањ, који је вијековима стуб православља у том дијелу Крајине.

"Наравно да Бихаћ и Унско-сански кантон не брине о десетак села која су им припала послије рата из разлога што су ту били, а и данас живе искључиво Срби", рекао је Радановић, који тврди да би кантоналне власти највише вољеле да Срба нема у Мартин Броду и да њихова огњишта продају Арапима за мале новце.

Радановић је замолио Србе у Мартин Броду да издрже и да не продају своја имања, него да сву штету које су претрпјели током поплава евидентирају и фотографишу како би могли да туже и град Бихаћ и Унско-сански кантон, напоменувши да су власти биле дужне заштитити ово подручје од поплава.

Он је истакао да су услови у којима данас Срби живе у тих десетак дрварских села веома тешки, о чему свједоче лоши путеви, лоша мобилна мрежа и живот без струје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана