У Шарговцу служен парастос за 52 убијена ђака

М. Васиљевић
У Шарговцу служен парастос за 52 убијена ђака
Foto: Дражан Оскар Подеровић | У Шарговцу служен парастос за 52 убијена ђака

БАЊАЛУКА - У Основној школи "Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Шарговац служен је парастос и одржан час поводом 81 године од страдања 52 ученика те школе које су на мучки начин усташе убиле 7. фебруара 1942. године.

Након служења парастоса, ученици ове школе извели су историјски час, у којем су подсјетили на голготу коју су прошли српски ђаци, који су у овој школи страдали 7. фебруара 1942. године.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић казала је да су дјеца од стране усташке руке убијени само за што су били друге нације и вјере.

"Овдје смо и да се поклонио жртвама и да пошаљемо поруку мира, љубави и жеље да се никада и нигдје не деси. Морамо чувати културу сјећања  и да будући нараштаји буду упознати са овим догађајем" рекла је Стојичићева.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да из овог морамо извући поуке, да се присјећамо сваког човјека за идеју да будемо своји на своме.

"Свако ко вам дира дјецу жели да нестанете, а то је жељела НДХ. Зато се сјећамо и гласно говоримо" рекао је Станивуковић.

 

Директор ОШ "Ђура Јакшић" Дарко Томић рекао је да се баш 7. фебруара овдје окупљају од 2012. године  како би дали помен на невино страдале кроз историјски час присјећајући се страшног злочина.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана