У сарајевском и Херцеговачко- неретванском кантону и даље борба са воденим бујицама

Срна
У сарајевском и Херцеговачко- неретванском кантону и даље борба са воденим бујицама

САРАЈЕВО - Грађани Федерације БиХ с неизвјесношћу и страхом дочекују ноћ. Најтеже је у Сарајевском и Херцеговачко- неретванском кантону, гдје траје борба са воденим бујицама. Из Федералног хидрометеоролошког завода је потврђено, да је за подручје Херцеговине упаљен црвени аларм, а најављен је и наставак падавина.

Дијелови Сарајева и околна насеља од ноћас су под водом. Најкритичније је уз ријеке Жељезницу, Босну и Тилаву. Насеље Отес потпуно је одсјечено.

Путеви су поплављени, аутомобили у бујицама заробљени, а вода је продрла и у приземља кућа и објеката колективног становања.

Ватрогасци, Цивилна заштита и Горска служба, цијели дан евакуисали су грађане из поплављених објеката, достављали храну и лијекове. Из Дома за стара лица – 52 штићеника је или дислоцирано или премјештено на веће спратове објекта.

Евакуисана је и цијела индустријска зона у Рајловцу. Под водом је комплетно постројење пунионице кисеоника Месер. Покушава се пронаћи замјенско рјешење. До тада, упозорени су сви кризни штабови о рационалном кориштењу кисеоника.

Хаотично је и на Илиџи. Набујала Жељезница дивља. Водостај је достигао 221 центиметар и даље се повећава. Потопљен је мост који Бутмир повезује са сусједном Соколовић Колонијом.

Због повећања водостаја Миљацке, неколицина пјешачких мостова у Сарајеву је затворена. 110- киловолтна трафостаница у Рајловцу – кључно чвориште за напајање Сарајева електричном енергијом – је под водом.

Прекида у снабдијевању овим енергентом током цијелог дана, има на подручју комплетног града. Тролејбуски саобраћај је обустављен. А из Кантоналне Владе која је ванредно засиједала, упозоравају грађане да смање кретање.

У Херцеговачко-неретванском кантону најгора ситуација је у општинама Јабланица и Коњиц. Током протекле ноћи, због активирања клизишта, евакуисани су становници из насеља Хотовље. Уништена је и саобраћајница према Драган Селу.

Одрон је "прогутао" неколико аутомобила, једна породична кућа је одсјечена, а на мјесту гдје је некада био пут, сада је ријечни ток. Ријека Неретва се излила и у насељу Тушчица. У прекиду је саобраћај према Главатичеву. Под водом је и насеље Равно, стамбени и пословни објекти, чак и школска зграда.

Због учесталих одрона и вожња магистралним путем Коњиц – Мостар, изазов је за возаче. И док се са бујичним водома подједнако боре и мјештани и јавне службе, о већ причињеној материјалној штети, нико се и не усуђује да говори. Њу ће збрајати када се ситуација санира, до тада,засигурно, слиуједи још најмање једна бесана ноћ, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана