У сарајевским домовима здравља нестало "клексана"

ГС
У сарајевским домовима здравља нестало "клексана"

САРАЈЕВО - У јавној установи Дом здравља Кантона Сарајево поново је дошло до несташице лијека "клексан" који је често потребан трудницама, а како пише портал Кликс, разлог томе је лоша организација Завода здравственог осигурања КС.

Из Дома здравља КС су поручили да је ова установа само посредник издавања лијека "еноксапарин" (клексан). Завод здравственог осигурања КС је задужен за набавку и одобравање ампуларне листе лијекова гдје спада и "клексан".

Министарство здравства КС је у склопу својих ингеренција одобрило, што је и објављено у Службеним новинама КС, да се лијек "еноксапарин" може издавати пацијентима на основу електронског рецепта овлаштеног прописивача у уговорним апотекама. С обзиром на то да наведени начин рада још није заживио, што је обећано из ЗЗО КС да ће бити врло кратком року, сви пацијенти који имају индикацију могу да самостално набаве лијек те ће Завод здравственог осигурања КС рефундирати та средства.

- На основу потреба за лијеком "еноксапарин (клексан), које је исказала Установа према ЗЗО КС, Јавној установи Дом здравља Кантона Сарајево за мјесец новембар 2023. године није испоручена тражена доза поменутог лијека - казали су из Дома здравља КС.

Такође су поручили да је битно нагласити да листа ампуларних лијекова коју саставља Министарство здравства Кантона Сарајево није ревидирана од 2003. године, а дошло је до енормног раста цијена.

- С тим у вези, ЈУДЗКС свакодневно улази у проблематику ради недовољне количине ампуларних лијекова које добија од апотека гдје исте имају уговор са Заводом здравственог осигурања КС - казали су из ове установе.

ЈУДЗКС је упутила ургентан допис према ЗЗО КС као и према ресорном министарству како би хитно ријешили проблематику везану за ампуларну листу лијекова како крајњи корисници не би остали ускраћени по питању истих. Из Завода здравственог осигурања Кантона Сарајево су поручили да је Завод приступио оперативној припреми у смислу прилагодбе софтверских апликација која захтјева одређено вријеме.

- На основу информација нашег добављача Медита, нови начин припреме требало би да заживи већ од сутра 15. новембра. Завод је у два наврата тражио сагласност Министарства здравства Кантона Сарајево да здравственим установама примарне здравствене заштите одобримо набавку која би задовољавала потребе за 15 дана, али ни до данас нисмо добили никакав одговор од Министарства здравства - поручили су из Завода, преноси портал Кликс.

"Клексан" ињекције спречавају настајање крвних угрушака у вени или артерији, односно спречава тромбозу. Користе се за профилаксу венске тромбоемболијске болести код хируршких пацијената, као терапија код дубоке венске тромбозе и плућне емболије, као превенцију формирања угрушка у екстракорпоралној циркулацији за вријеме хемодијализе и другим случајевима.

 

Такође, најчешће га користе труднице којим је дијагностикована тромбофилија, али и породиље које их као терапију морају узимати након царског реза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана