У Републици Српској посјечено скоро три милиона кубних метара дрвне масе

srna
Foto: arhiva

БАЊАЛУКА - У Републици Српској је у 2020. години посјечено приближно три милиона метара кубних бруто дрвне масе, саопштио је Републички завод за статистику поводом 21. марта - Међународног дана шума.

У 2020. години је у Српској у високим шумама са природном обновом било 161,56 милиона метара кубних залиха са годишњим запреминским прирастом од скоро 3,68 милиона метара кубних.

Републички завод за статистику је је навео и овогодишње кључне поруке на Међународни дан шума којима је наведено да су шуме неопходне за планетарно здравље и добробит људи, као и да шумски сектор ствара послове за најмање 33 милиона људи, док ове производе користе милијарде људи.

"Одрживо коришћење шума ће нам помоћи да пређемо на економију засновану на обновљивим, вишекратним и рециклажним материјалима", једна је од порука.

У порукама се наводи и да проширење употребе шумских производа доприноси неутралности угљеника и да су шуме од виталног значаја за одржавање производње хране.

"Потребно је више акција да се заустави крчење шума и деградација", порука је за овогодишњи Међународни дан шума, уз сугестију да треба бирати производе од дрвета из легалних и одрживих извора.

Генерална скупштина УН је 2012. године прогласила 21. март Међународним даном шума ми на тај дан се слави и подиже свијест о значају свих врста шума.

На сваки Међународни дан шума, државе из цијелог свијета се подстичу да предузму локалне, националне и међународне напоре да организују активности које укључују шуме и дрвеће, као што су кампање садње дрвећа. /крај/нб/сђп
Сандра
Дијани Хркаловић продужен притвор за још 30 дана

БЕОГРАД - Специјални суд у Београду продужио је притвор за још 30 дана бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић, оптуженој за трговину утицајем.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана