У реду за вакцину махом ризичне групе

Јана Кезић
У реду за вакцину махом ризичне групе

БАЊАЛУКА - Да упозорења љекара да би комбинација короне и других респираторних вируса могла бити кобна многи ипак нису озбиљно схватили показује и податак да су се против грипа вакцинисали махом они који се већ годинама одлучују на тај корак, углавном из ризичних група, а због слабог интересовања грађана поједини домови здравља ове године чак су одустали од набавке комерцијалних доза.

Институт за јавно здравство РС обезбиједио је 25.000 доза за оне који имају право на бесплатну вакцинацију и 5.000 вакцина за комерцијалну употребу, чија је цијена 28 КМ. Вакцинација је почела прије скоро мјесец дана, а до сада су, према подацима Института, бесплатну вакцину примиле 20.843, а комерцијалну 3.529 особа. У Институту за “Глас” објашњавају да обољели од “ковида” који у исто вријеме имају и грип, имају већи ризик да њихово стање захтијева хоспитализацију.

- Постоје научна истраживања која потврђују да је могућа истовремена инфекција са короном и другим респираторним вирусима, која би могла да доведе до компликација код невакцинисаних, док би грип у постковид периоду сигурно имао тежи и озбиљнији ток са дуготрајним опоравком. Зато позивамо грађане да се вакцинишу против грипа - навела је начелница Службе за епидемиологију у Институту Нина Родић Вукмир и додала да до сада није било позитивних узорака на вирус грипа.

Да је лани било веће интересовање за вакцинацију против сезонског грипа говори и податак да је прошле године свих 5.000 комерцијалних доза потрошено за свега четири дана.

Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран казао је да су од почетка вакцинације потрошене укупно 63 дозе.

- У нашем граду протеклих година није било велико интересовање за комерцијалне вакцине, због чега смо ове године одлучили да их ни не наручујемо, да не би пропадале - објаснио је Шаран.

Директорица Дома здравља у Бијељини Данијела Ђукин потврдила је за “Глас” да је одзив становништва за вакцинацију против сезонског грипа нешто мањи него лани.

- Прошле години су сви мислили да ће се вакцинишући против грипа заштитити и против “ковида”. Међутим, ове године јављају се само они људи који годинама примају вакцине против сезонског грипа - казала је Ђукинова и додала да је током ове сезоне до сада аплицирано око 750 доза комерцијалних и око 450 бесплатних доза.

Из Дома здравља Бањалука су казали да су најприје вакцинисане ризичне групе пацијената, углавном пацијенти обољели од масовних незаразних болести и пацијенти старији од 65 година живота.

Како су додали, до сада су аплицирали око 2.500 бесплатних вакцина, а интересовање Бањалучана је, како кажу, слично као и претходних година.

Директор Дома здравља “Свети Пантелејмон” из Котор Вароша Владимир Бибић наводи да се дио грађана који се вакцинисао против сезонског грипа прије пандемије вакцинише и сада.

- Ми смо у овој години имали 250 бесплатних и 200 комерцијалних вакцина против сезонског грипа - казао је Бибић.

И из требињског Дома здравља, гдје на располагању имају само вакцину за ризичне групе, кажу да су заинтересовани углавном особе старијег животног доба и оне са хроничним обољењима, које се уз вакцину против корона вакцинишу и против грипа. Како су истакли до сада су утрошили око 570 доза.

Право на бесплатну вакцину против сезонског грипа имају пацијенти на хемодијализи и особе са трансплантираним бубрегом, дијабетичари и пацијенти који су лијечени кардиохируршким методама, ХИВ позитивне особе и обољели од АИДС-а, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу и дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа. Између осталог, то право имају и особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, као и особе које су завршиле са пријемом хемотерапије.

Размак

У Институту за јавно здравство РС објашњавају да је, с обзиром на то да је у току и вакцинација против вируса корона, претходна препорука била да размак између ове и вакцине против грипа буде 15 дана.

- Међутим, на основу искуства других земаља и препорука међународних институција, није неопходно правити било какав размак, али гдје је то примјењиво, препоручујемо да се направи размак од седам дана између ових вакцина - навели су у Институту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана