У ребаланс први пут увести субвенције за приватне вртиће

Срна
Foto: архива

ПРИЈЕДОР - Градоначелник Приједора Слободан Јавор најавио је данас да ће у ребаланс буџета града, који би пред одборницима требало да се нађе у мају, први пут бити уврштене субвенције за приватни вртић.

"Претходних година је било да су вршене одређене подјеле између дјеце која похађају приватни и дјеце која похађају државни вртић. На приједлог Клуба одборника СНСД-а и захтјев родитеља, чија дјеца похађају приватну предшколску установу, одлучили смо да то на ребалансу буџета уврстимо као посебну ставку", рекао је Јавор новинарима у Приједору.

Он је истакао да ни дјеца ни родитељи нису криви што у вртићима чији је град оснивач нема довољно капацитета за смјештај, те изразио наду да ће у овој години почети градња новог вртића и да ће он бити стављен под кров до краја године.

"Имамо одређене састанке у наредном периоду са предсједницом Републике Српске и премијером. Они ће нам помоћи у одређеном износу, а у одређеном износу то ће финансирати град", додао је Јавор.

Он је позвао и власт и опозицију да се уједине око овог приједлога.

"Сам износ који ће бити одобрен то ћемо се договорити накнадно, након што сагледамо детаљно финансијску ситуацију", навео је Јавор.

Он је подсјетио да је цијена у јавном вртићу 450 КМ од чега град плаћа 300 КМ, а родитељи 150 КМ, док боравак у приватном вртићу родитеље кошта 240 КМ, да има назнака да ће кроз неколико дана поскупити на 280 КМ. Град, каже, разматра могућност субвенције у износу од 25 до 50 одсто односно између 70 и 140 КМ мјесечно по дјетету.

Према његовим ријечима, у јавном вртићу испод црте је у овој радној години остало око 180 дјеце, а у приватном између 50 и 70, те је из тог разлога, када буде почела градња вртића, тражено да се у пројекат уврсти 220 дјеце.

"Наравно, све је знатно поскупило. Нажалост, пројекција је била некада да се то може урадити за два милиона марака, нешто мање. Сада то иде на три - три и по милиона марака", рекао је Јавор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана