У првих шест мјесеци 32.860 посјетилаца у Доњој Градини

Срна
У првих шест мјесеци 32.860 посјетилаца у Доњој Градини

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У првих шест мјесеци ове године Спомен-подручје Доња Градина походило је 32.860 посјетилаца, а највише њих у априлу, када је организовано више активности посвећених Дану сјећања на жртве усташког злочина геноцида у Концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градину, којем је присуствовало 30.000 људи.

Директор Јавне установе "Спомен-подручје Доња Градина" Тања Тулековић истакла је у изјави Срни да је то рекордан број забиљежених посјетилаца у једном дану, те да су током ове године организоване и редовне школске посјетете током којих су кустоси свим ученицима одржали историјски час.

Тулековићева је навела је почетком године промовисана књига "Зашто Јасеновац" аутора Марка Ручнова у Бањалуци, а затим и у Приједору. "У току су припреме за штампање ове књиге у Републици Србији под покровитељством Министарства информисања и културе Србије, те ће промоције овог дјела услиједити од јесени у градовима Републике Србије", најавила је Тулековићева.

Тулековићева је истакла да је одштампана и прича Добриле Кукољ о њеном и страдању њене породице за вријеме Независне Државе Хрватске, те да је у току превод ове публикације на енглески језик.

Финалне су и приреме за штаммапње деветог броја стручног часописа "Топола", који ће, заједно са књигом Добриле Кукољ, бити промовисан на Међунардоном сајму књиге у Београду у октобру.

"И у овој години смо наставили са прикупљањем грађе, те смо прикупили одређен број фотографија, предмета и усмених свједочанстава, те још једном позивамо све који располажу сличним материјалом из Другог свјетског рата да нам се јаве", изјавила је Тулековићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана