У прве двије седмице јула значајније повећање броја обољелих

Срна
У прве двије седмице јула значајније повећање броја обољелих

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је у посљедње двије седмице дошло до значајнијег погоршања епидемиолошке ситуације и пораста броја обољелих од ковида 19 са блажом клиничком сликом и симптомима јаче прехладе, рекла је Срни начелник Хигијенско-епидемиолошке службе бањалучког Дома здравља Мирјана Миљковић.

“Од друге половине јуна биљежили смо благо повећање, да би у прве двије седмице јула дошло до значајнијег повећања броја обољелих. Од 11. до 17. јула пријављено је 435 позитивних пацијената, што је дупло више пријављених него у седмици прије”, рекла је Миљковићева.

Она каже да је тешко прогнозирати како ће се развијати епидемиолошка ситуација, али да претпоставља да ће се број обољелих повећавати још један период док не достигне такозвани плато.

Миљковићева је рекла да обољели имају блажу клиничку слику, са благо повишеном температуром, грлобољом, кијавицом, главобољом, кашљем и малаксалошћу.

“Имунитет послије пребољелог ковида 19 није трајан, а дужина трајања зависи од клиничке слике и здравственог стања особе која је обољела. Од почетка пандемије вирус се мијењао, односно мутирао, тако да имунитет који добијамо након пребољеног једног соја не мора да штити и од других сојева”, појаснила је Миљковићева.

Она је рекла да нема разлога за забринутост, али да свакако треба бити опрезан.

“У случају појаве било каквих респираторних симптома потребно је да се обољели изолује и јави свом породичном доктору од кога ће добити упуте за даље поступање. Препоручујемо вакцинацију против ковида 19, јер је то најсигурнији начин да се заштитимо од тежих облика болести и спријечимо ширење инфекције”, истиче Миљковићева.

Она је истакла да одзив на вакцинацију није довољан, али да је примјетно да се у складу са повећањем броја обољелих повећава и заинтересованост грађана за вакцинацију против вируса корона.

“Тренутно располажемо са вакцинама жФајзерж, жСинофармж и жМодернаж”, рекла је Миљковићева.

Она је додала да се вакцинација у Дому здравља у Бањалуци обавља на вакциналном пункту у Хигијенско-епидемиолошкој служби, који ради сваки радни дан од 8.00 до 15.00 часова, осим сриједе када ради од 12.00 до 19.00 часова.

Од почетка вакцинације до данас у Дому здравља у Бањалуци вакцинисано је 60.000 грађана, од чега је далеко највећи број са двије дозе.

Миљковићева је рекла да је од почетка пандемије од 4. марта 2020. до 20. јула У Бањалуци пријављено укупно 46.169. обољелих и 1.324 преминулих од ковида 19.

“Према подацима од 20. јула, на подручју Бањалуке укупан број активних случајева је 660”, навела је Миљковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана