У пртљагу крију десетине хиљада евра

Анита Јанковић Речевић
У пртљагу крију десетине хиљада евра

БАЊАЛУКА - Максимална сума новца која се смије носити са собом при преласку границе је 10.000 евра, али да има и оних који у личном пртљагу, случајно или намјерно, покушавају пренијети много више, свједоче подаци да су цариници и граничари у овој години заплијенили готовину тешку укупно 225.000 марака.

Новац су у еврима и доларима покушали да прокријумчаре држављани БиХ, али и странци са пасошем Бангладеша и Либије.

У Граничној полицији БиХ истичу да су за девет мјесеци ове године привремено одузели 71.855 марака, а новац је пронађен приликом претреса путника, возила и ствари.

- Највећи дио привремено одузетог новца потиче из кривичних дјела која су почињена у унутрашњости БиХ. Један од примјера десио се на граничном прелазу Рача, када су наши припадници приликом детаљног прегледа возила које је излазило из БиХ пронашли 16.835 евра. Путнику је привремено одузето 6.835 евра с обзиром на то да је из земље допуштено изнијети 10.000 - навели су у Граничној полицији БиХ.

Знатну количину новца заплијенили су и Службеници Сектора за царине у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ који су ове године открили два девизна прекршаја у вези са непријављивањем новца и једну лажну пријаву.

- Преко Аеродрома Сарајево држављанин Бангладеша покушао је да прокријумчари 32.000 евра приликом уласка у БиХ, док је један наш држављанин илегално из земље покушао да изнесе 13.000 евра и тај случај је откривен на Аеродрому Тузла. Покушај лажне пријаве откривен је код држављанина Либије који је хтио да изнесе вишак новца од 32.800 америчких долара преко Аеродрома Сарајево. Новац се налазио у личној пртљази путника - рекли су у УИО.

Додају да су путници, осим новца, настојали да кријумчаре и разну другу робу, па су се као “плијен” цариника нашли и текстил, дуван и цигарете, уређаји за домаћинство, прехрамбене намирнице, сатови, па чак и лепезе.

- Вриједност одузете робе од јануара до августа ове године је износила 5,11 милиона марака, а највреднији је “плијен” Регионалног центра Тузла чији су службеници одузели робу вриједну 1,56 милиона КМ - рекли су у УИО.

Према подацима Управе, шверцери су махом настојали да пренесу текстил, а вриједност одузетих количина већа је од 1,47 милиона КМ. Занимљиво је да су путници покушавали да прокријмчаре и кабасте ствари попут мотоцикла, намјештаја, ауто-приколице, бицикла, мотора, а вриједност заплијењене робе тог типа је износила око 75.000 марака. 

- Заплијењене су и ваге вриједне 100 марака, али и играчке чија је процијењена вриједност 1.960 КМ. Било је и оних који су илегално преко границе покушавали да пренесу и снијег спреј вриједан 69.810 марака - показују подаци УИО.

Процедура

Пријава уноса или износа готовине, чекова или вриједносних папира врши се на обрасцу за пријаву готовине. Образац се може добити на свим међународним граничним прелазима од царинских службеника или преузети са интернет странице њњњ.уино.гов.ба, а након попуњавања путник га предаје царинском службенику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана