У програм пред полазак у школу укључено 3.869 дјеце

Srna
Foto: pixabay

БАЊАЛУКА - У Програм пред полазак у основну школу у овој години који почиње сутра и трајаће три мјесеца биће укључено 3.869 дјеце, односно 41 одсто од укупног броја дјеце у Републици Српској која у септембру треба да крену у први разред, речено је Срни у Министарству просвјете и културе Српске.

Овај програм за дјецу која полазе у први разред у овој години, а до сада нису била обухваћена неким обликом предшколског васпитања и образовања, нити похађала цјеловити развојни програм, биће реализован у 37 предшколских установа и у 82 основне школе у Српској, те у једној школи за дјецу са сметњама у развоју у 57 јединица локалних самоуправа.

Влада Српске обезбиједила је 450.465 КМ за реализацију овогодишњег програма, који ће трајати до краја маја.

Из Министарства просвјете и културе истичу да Програмом за дјецу у години пред полазак у школу настоје уједначити могућност похађања предшколског програма свој дјеци у Републици Српској, те квалитетног васпитања и образовања под истим условима у приградским и сеоским, односно социјално и културно мање подстицајним срединама.

"Стога је реализација овог програма посебно значајна у руралним, мање приступачним срединама, али и у урбаним срединама које немају предшколску установу", наводе из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

 

У Министарству наглашавају да на тај начин Програм знатно доприноси повећању обухвата дјеце у Републици Српској предшколским васпитањем и образовањем, што је и један од циљева дефинисаних Стратегијом развоја предшколског, основног и средњег васпитања и образовања Српске за период 2022-2030. године.

"Укупни обухват, заједно са постотком дјеце која похађају редовне програме предшколског васпитања и образовања износи 80 одсто дјеце која ће у овој години кренути у први разред основне школе", наводе из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Из овог министарства додају да је сврха Програма за дјецу у години пред полазак у школу подршка дјетету у погледу физичког здравља и физичке зрелости, когнитивног развоја, социјалне зрелости и емоционалне стабилности, пружањем основних знања која ће се надограђивати у школи, стицање радних навика, развијање љубави према учењу, оспособљавање за самосталан и креативан рад, развијање осјећаја одговорности, међусобне толеранције и учење правила понашања у групи.

У овај програм до сада је, од 2011. до 2021. године, било укључено 42.033 дјеце, а Влада Републике Српске је за његову реализацију обезбиједила укупно више од три милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана