У припреми 173. Вашар

GS
Foto: Derventski list

Припреме за 173. издање најдуговјечније манифестације у Дервенти увелико су у току, а вашарски караван на Сајмишту ће дочекивати посјетиоце од 27. до 31. августа.

Дервентски Вашар са дубоким коријенима у прошлости дио је великогоспојинских свечаности у граду на Укрини, односно прославе 28. августа, Дана  града и Велике Госпојине, крсне славе Саборног храма Успења Пресвете Богородице.

Одбор за организацију и одржавање Вашара усагласио је вашарски ред, цјеновник услуга, те радно вријеме трговинских, занатских и услужних објеката на подручју града у дане трајања Вашара, а ове одлуке биће објављене и у једном од наредних бројева Дервентског листа.

Свечарске дане Дервенти, уз Вашар, употпуниће и Сајам привреде и туризма, те спортске и културно – забавне манифестације удружења грађана, али и садржаји који су поново оживјели претходних година.

Ријеч је о Народном збору код Старе цркве, који је својеврсни повратак у прошлост и у саме зачетке Вашара.

Директорица Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ Мирјана Плиснић казала је да ће збор код Старе цркве биће одржан 26. августа од 19 часова.

– Настојимо да, као и претходне двије године, оживимо традицију окупљања народа код Старе цркве у Српској вароши, вратимо сат на 1851. годину, када су освештани темељи Старе цркве, а народ се на збору окупљао у слављу и радости због изградње прве православне цркве у Дервенти. То је био темељ за почетак дервентског Вашара, чију традицију треба да чувамо, а послије увршћавања на листу нематеријалног културног наслијеђа Републике Српске, ово је корак ка кандидатури за заштиту под УНЕСКО – казала је Плиснићева додавши да је на збору планиран и културно – умјетнички програм који ће бити усаглашен у наредним данима.

Она је такође подсјетила да је са циљем очувања Вашара приређена и изложба „Вашар је био, а на Вашару…“ која је доступна у просторијама библиотеке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана