Вода ушла у више од 200 објеката, оштећена инфраструктура

Гордана Копања
Foto: РТРС

ПРИЈЕДОР – Старјешина Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Приједор Радован Мартић рекао је за РТРС да је ноћас заплављено више од 200 кућа и помоћних објеката у овом граду.

У Приједору је поплављено око 200 кућа и помоћних објеката усљед обилних падавина. Најтеже је у насељу Врбице и Тополик гдје се излила ријека Милошевица.  

-Послије поноћи је пукао насип на ријеци па су куће и помоћни објекти поплављени у насељу Врбице. Упркос поплави није било потребе за евакуацијом становништва - истакао је Мартић.

Додаје да су  становници Приједора провели бесану ноћ, али да је највећи дио воде испумпан.

Истакао је да је први задатак јутрос поправак насипа, те обилазак насеља и праћење стања на терену.

Додао је да су ватрогасци прве дојаве о заплављеним путевима добили нешто иза 20 часова и да су од тада на терену.
-Имали смо седам захтјева за испумпавање воде и све смо испоштовали. Уклонили смо једно оборено дрво по дојави, а сво остало вријеме били смо на услузи колегама из цивилне заштите - навео је Мартић.

Он каже да се у насељу Врбице нашла огромна количина воде и да је тешка механизација копала рупу да се вода слије у њу, а онда су је ватрогасци одатле испумпавали.

-То су минути, то је драматично, гледати како вода у кратком року са пет центиметара расте на 40. Брзина у реаговању је неопходна - додао је Мартић.

У току је санација насипа у Врбицама који се попуњава врећама са пијеском.

- Вода се повукла са заплављених путева у Приједору, тренутно нема угрожених стамбених објеката и слиједи санација оштећене инфраструктуре - изјавио је Срни Драшко Ђенадија из градског Одсјека цивилне заштите.

Највише воде било је у насељима Врбице и Тополик, на улицама Славка Родића, Козарска и Алеја Козарског одреда, те на путу од Пашинца ка Паланчишту.

Ђенадија је навео да је киша престала падати ноћас око три часа и након тога је кренуо благи пад рјечице Милошевице.

-Сада су сви водотоци у кориту. На терену нема воде и поплављених објеката, али има штете на путним комуникацијама и инрфаструктури. Очекујемо да службе мјесних заједница прикупе податке - рекао је Ђенадија.

Он је додао да је у насељу Врбице остало воде по природним депресијама да се испумпа.

Киша која је од поподневних часова непрекидно падала на подручју Приједора јуче је продрла у куће и помоћне објекте у више насеља овом граду, а поплављен је био и пут Приједор-Козарска Дубица.

Припадници Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице, градске Цивилне заштите од вечери били на терену, а достављен је пијесак за привремену одбрану домаћинстава.

Представници Градске управе обишли су поплављено подручје.

Драшко Ђенадија је синоћ рекао да је затворен саобраћај на дубичкој цести у близини спортске дворане на Уријама и да је дошло до преливања воде преко пута за Паланчиште.

-Узрок је велика количина падавина у кратком времену и недовољан капацитет сливника да приме ту количину. Велики водостаји нису се излили, ријеке су у коритима и од њих за сада опасност не пријети - рекао је Ђенадија.

Он је навео да се праве привремени насипи, постављају вреће с пијеском и испумпава вода из подрумских просторија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана