У Приједору оскрнављено спомен-обиљежје логорашима Другог свјетског рата

Срна
У Приједору оскрнављено спомен-обиљежје логорашима Другог свјетског рата

На простору некадашње фабрике цигле у Приједору непознати починилац уништио је таблу на спомен-обиљежју подигнутом у знак сјећања на мјесто гдје је током Другог свјетског рата био усташки логор.

Из Градске организације СУБНОР-а изразили су огорченост због поступака појединаца који уништавају споменике, симболе сјећања на страдање народа Поткозарја.

Предсједник ове огранизације Вељко Родић каже да је огорчен овим вандалским чином.

"Сваки коментар је сувишан, а они који су то учинили не знају да свако скрнављење споменика повлачи кривичну одговорност", изјавио је новинарима Родић.

A stone blocks stacked on top of each otherDescription automatically generated

Он је додао да су немили догађај одмах пријавили полицији, те да очекује да ће починилац бити пронађен и кажњен за ово што је учинио.

"Тај неко је овдје дирнуо у кости многих логораша. Кроз овај логор је прошло 14.500 људи. Мушкарце су одмах одводили у Јасеновац и у друге логоре одакле није било повратка. Овдје су остајале мајке са дјецом и нејач, умирали су од глади и од заразних болести јер није било воде нити хране и требало је преживјети ту голготу", рекао је Родић.

A stone with engraved text on itDescription automatically generated

Он је навео да је ово други пут да је споменик на мети вандала, јер је претходно неко са његовог врха уклонио петокраку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана