У Пребиловцима 5.августа изложба "Пребиловци 1941"

Srna
Foto: Tanjug

БЕОГРАД - Београдски Музеј жртава геноцида приредиће 5. августа у Пребиловцима, поводом обиљежавања 83 године једног од најсвирепијих злочина почињених над српским народом у окупираној Краљевини Југославији током Другог свјетског рата, сталну изложбену поставку под називом "Пребиловци 1941", саопштено је у Београду на прес конференцији Музеја жртава геноцида.

Врпилац дужности директора овог музеја Бојан Арбутина рекао је да ће стална изложба бити отворена у 20.00 часова у пребиловачком Дому културе "Свети краљ Милутин", те да ће се обратити потпредсједник Владе Србије Александар Вулин, министар информисања Србије Дејан Ристић и други државни званичници у присуству црквених великодостојника и директора установа културе.

Позив да присуствује отварању изложбе добио је и градоначелник Чапљине, као и представници међународне заједнице, који још нису одговорили, те додао да је Музеј комуницирао у вези са овом изложбом са свим релевантним инстутицијама Републике Српске и Федерације БиХ.

"Ова изложба је пружање руке свим верама и нацијама и свим народима да се заједно суочимо са трагичном прошлошћу наших народа", рекао је он.

Арбутина је рекао да се 6. августа навршава 83 године од монструозних злочина које су хрватске и муслиманске усташе починиле над Пребиловчанима, а то село код Чапљине једно је од најстрадалнијих села на читавој територији окупиране Европе током Другог свјетског рата.

Арбутина је додао да је ова изложба први корак да се направи меморијални центар у сарадњи са Пребиловцима, те додао да о страдању Пребиловчана говори и чињеница да је послије Другог свјетског рата тек 1961. године први регрут отишао у тадашњу војску ЈНА.

Он је указао да је у Пребиловцима прије Другог свјетског рата живјело више од 1.000 људи, а данас само 45.

Музеј жртава геноцида, додао је он, први пут организује сталну изложбену поставку изван територије Србије, како би сачувао од заборава све невино пострадале Пребиловчане и село које је симбол страдања Срба у Херцеговини, али и на читавом српском етничком простору, те да је донирао и новац за обнову локалног храма и других објеката.

Арбутина је рекао да ће путем сталне изложбене поставке дјеца из основних и средњих школа, прије свега из Републике Српске , моћи да се на лицу мјеста гдје се догодио злочин у Дому култтуре, у некадашњој школи, ближе упознају о тим стравичним догађајима и поставе питање како је могуће да су постојали људи спремни да почине такве злочине.

"Ова изложбена поставка чуваће сећање на невино пострадале претке. Само историјска истина може довести до помирења свих народа", рекао је Арбутина.

Изложбена поставка представиће највредније артефакте о злочину у Пребиловцима 1941. године, као што су реплика столице Стане Арнаут /оригинал се чува у Музеју жртава геноцида/, учитељице из Пребиловаца, која је мучена, силована, пребијана у школи, која је сада Дом културе, заједно са још сто својих ученика.

Арбутина је рекао да су ову учитељицу мучили управо њени бивши ученици, а да су такође и српски ђаци убијани на најсвирепије начине.

На изложби ће бити представљена и застава, којом су током 1990. и 1991. године током достојног сахрањивања прекривани сандуци са посмртним остацима извађеним из бројних бетонираних јама широм Херцеговине.

Он је подсјетио да су, међутим, током рата у БиХ у јуну 1992. године хрватске снаге по други пут убили пребиловачке мученике, пошто су минирали цкрву и мјесто гдје су њихов и остаци сахрањени, тако да је од 176 сандука, остало само седам сандука са моштима светих новомученика пребиловачких, које су опет поново сахрањене.

"Та чињеница сведочи о непоколебљивој нашој вољи за слободом и за животом и пре свега за миром и то је једна својеврсна порука да наш народ никада неће дозволити да се забораве наши невино пострадали", рекао је Арбутина.

Арбутина је додао да ће на изложби бити и 22 паноа са фотографијама, документима, историјским изворима, свједочанствима, усташким документима, о том злочину у Пребиловцима.

Посјетиоцима ће бити доступан и таблет компјутер на којем ће бити приказивани документарни филмови и изјаве свједока, тако да ће ова изложба бити и мулитмедијална, а посебан сегмент изложбе посвећен је страдању српске дјеце.

Аутори сталне изложбене поставке су историчари вршилац дужности директора Музеја жртава геноцида Бојан Арбутина, виши кустос у овом музеју и руководилац Одјељења за чување, приступ фондовима, стручну обраду грађе и дигитализацију Јасмина Тутуновић Трифунов, као и Предраг Лозо и Драгослав Илић из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Аутор поставке је Никола Радосављевић, програмски директор Музеја жртава геноцида.

Музеј жртава геноцида бави се проучавањем српског страдања не само у Другом свјетском рату већ и у читавом 20. вијеку, који је за српски народ био изузетно трагичан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана