У породилишта стиже 19 инкубатора

Данијела Бајић
У породилишта стиже 19 инкубатора

БАЊАЛУКА - Породилишта у Српској ускоро би требало да добију укупно 19 инкубатора различитих техничких карактеристика, захваљујући којима ће угрожена новорођенчад из цијеле Републике добити адекватну и правовремену медицинску помоћ.

Ови инкубатори у породилишта Српске стижу захваљујући бројним хуманитарцима које је крајем прошле године у мисији сакупљања новца окупила традиционална хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима”, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Предсједница Удружења педијатара РС Јелица Предојевић Самарџић казала је за “Глас Српске” да је, с циљем оптималног пружања медицинске помоћи и искористивости кадра у породилиштима на терену, предвиђена набавка два транспортна инкубатора са респиратором, осам транспортних инкубатора без респиратора и осам стационарних инкубатора, као и један за хеликоптерски транспорт.

- Констатовали смо да је велики проблем непостојање адекватног простора за реанимацију новорођенчета који мора бити опремљен адекватним доводом кисеоника, аспиратором и независним извором топлоте уз адекватне хигијенске услове. Због тога смо планирали набавку три реанимациона стола, али је потреба за њима знатно већа - истакла је Предојевић Самарџић.

Поред тога, додала је Предојевић Самарџић, биће набављени пулсни оксиметри, перфузори, монитори и колица за интрахоспитални превоз новорођенчета, а опрема ће бити распоређена у сва породилишта узимајући у обзир број порода, постојећу техничку опремљеност и просторне могућности.

- Настојали смо да опрема буде униформна, висококвалитетна са адекватном и континуираном сервисном подршком. Реализацијом пројекта ћемо значајно унаприједити квалитет неонатолошких служби и стандардизовати поступке у процесу реанимације и стабилизације новорођенчета - рекла је Предојевић Самарџић.

Прије свега, подсјећа она, било је неопходно снимити тренутну ситуацију када је ријеч о опреми, кадру и едукацији у свим породилиштима у РС, а посебно у аспекту реанимације, стабилизације и транспорта угроженог новорођенчета.

- У цијелу акцију укључено је око 30 педијатара, углавном неонатолога или шефова одјељења педијатрије, који су ангажовани у оквиру радне групе за снимање ситуације на терену, радне групе за израду техничке спецификације и Предсједништва Удружења педијатара коју чине представници свих регија - рекла је Предојевић Самарџић.

Према њеним ријечима, након што су се ускладиле потребе и могућности у опреми и кадру, на састанку у Бијељини крајем априла донесене су одлуке о прихватању понуде у поступку набавке неонаталних инкубатора, те расподјели опреме у истом поступку и организацији спровођења професионалне едукације.

- Тренутно смо у фази реализације тих одлука које захтијевају ангажовање стручњака из правне и економске области - казала је Предојевић Самарџић истичући да је ово велики стручни изазов за Удружење педијатара РС.

Ситуација је, како истиче, веома различита и неуједначена што се тиче постојеће опреме и просторних могућности у рађаонама и неонаталним одјељењима у РС, али је карактерише један заједнички чинилац - недовољан број едукованих љекара и медицинских сестара.

- Надамо се да ћемо реализацијом овог пројекта уједначити ситуацију што се тиче неонаталне медицине на терену, наравно према нивоима здравствене заштите, и генерално подићи њен квалитет. Посебна вриједност је мобилизација наших стручних кадрова у удаљеним болницама и породилиштима - казала је она додајући да је повјерење, које су им указали предсједник РС Милорад Додик и цијело друштво, донирајући средства за ову акцију, велики мотив члановима Удружења да овај изузетно сложен пројекат успјешно реализују.

Едукација

Јелица Предојевић Самарџић казала је да смисао цијелој акцији набавке опреме даје едукација коју ће добити љекари и медицинске сестре.

- И до сада смо, нажалост, имали ситуацију да се набави опрема, али и не обезбиједи стручни кадар и тим који ће је адекватно користити. Ми не желимо да се то овај пут деси. Због тога, поред оспособљавања инструктора за неонаталну реанимацију, који ће располагати адекватним интернационалним сертификатом за ову област, планирамо да обучимо око 100 младих љекара и медицинских сестара из цијеле РС - рекла је Предојевић Самарџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана