У плану два нова студијска програма на факултету у Требињу

Срна
У плану два нова студијска програма на факултету у Требињу

ТРЕБИЊЕ - Факултет за производњу и менаџмент из Требиња планира покретање два нова студијска програма, као и иновирање постојећих и њихово усклађивање са потребама тржишта рада, изјавио је Срни декан Обрад Спаић.

Он је навео да се планови Факултета односе на наставак развоја ове установе, упис већег броја студената и побољшање услова студирања и рада. "Прије свега, већ увелико припремамо елаборате за покретање два нова студијска програма, један на првом, а један на трећем циклусу студија", рекао је Спаић. У 2023.

ОСТВАРЕНИ БРОЈНИ УСПЈЕСИ

Спаић је истакао да је Факултет за производњу и менаџмент из Требиња и у овој години постигао значајан успјех како у наставном процесу тако и у научноистраживачком раду и сарадњи са привредом и локалном заједницом, чиме је наставио свој развојни пут. Он је навео да је у прошлој години успјешно завршена акредитација сва четири студијска програма, и то: првог и другог циклуса студија студијског програма Индустријско инжењерство и менаџмент, те првог и другог циклуса студија студијског програма Индустријско инжењерство за енергетику.

"Рјешењем о акредитацији студијских програма издатим од Агенције за високо образовање Републике Српске потврђен је стандард квалитета студијских програма Факултета за производњу и менаџмент Требиње, у односу на Критеријуме за акредитацију студијских програма у Републици Српској и БиХ и стандарде и смјернице за осигурање квалитета у европском простору високог образовања", нагласио је Спаић.

Према његовим ријечима, у лабораторијама Факултета и Фаб-лаб центру успјешно су реализована сва три научноистраживачка пројекта која је суфинансирало Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске. Спаић је навео да је реализован међународни пројекат "Љетња школа Стем лидера" /Суммер Сцхоол фор (СТЕ)М Леадерс/, која је у Петровцу окупила 24 студента са универзитета на Балкану, као и већи број пројеката за потребе Правног, Медицинског и Филозофског факултета, "Индустрије алата", те Удружења иноватора источне Херцеговине и града Требиња.

ЖИВА ИЗДАВАЧКА ДЈЕЛАТНОСТ И РЕГИОНАЛНА САРАДЊА

Спаић је напоменуо да је Факултет у прошлој години издао и први број часописа "Индустријско инжењерство и менаџмент", те монографију "Управљање квалитетом праћењем стабилности и способности процеса" аутора Радослава Вучуревића и универзитетски уџбеник "Обрада резањем" који је његово дјело

. "У припреми је други број часописа Индустријско инжењерство и менаџмент", навео је он. Спаић је указао да је у прошлој години настављена сарадња са техничким факултетима у окружењу, као што су машински факултети у Подгорици и Бањалуци, те Факултет техничких наука у Новом Саду.

"Успостављена је и изузетна сарадња са Факултетом природословно математичких и одгојних знаности и Факултетом стројарства, рачунарства и електротехнике, Свеучилишта у Мостару. Сарадња је успостављена како у наставном тако и у научноистраживачком раду", потврдио је Спаић.

ЦИЉ - ПРИВУЋИ ВИШЕ СТУДЕНАТА Спаић је рекао да је Факултет за производњу и менаџмент у Требињу у школску 2023/24. годину уписао више студената него претходне, напомињући да то и даље није знатан број, али да је успјех свако повећање у вријеме одласка младих на универзитете у окружењу и лоших демографских показатеља. Он је напоменуо да је у прошлој години Факултет промовисан у свим средњим школама источног дијела Републике Српске, те да су представници ове високошколске установе учествовали на данима отворених врата Универзитета у Источном Сарајеву који су одржани на Палама, у Добоју, Бијељини и Требињу.

Према Спаићевим ријечима, Факултет има изузетну сарадњу са "Електропривредом Републике Српске" и њеним зависним предузећима, "Индустријом алата" Требиње, Удружењем иноватора источне Херцеговине, требињском Градском управом, Ректоратом и свим факултетима Универзитета у Источном Сарајеву, те средњим школама источне Херцеговине.

"Захваљујући овако доброј сарадњи и преданом раду свих запослених и студената, Факултет за производњу и менаџмент Требиње и постиже добре резултате", истакао је Спаић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана