У петак тестирање на клиници за инфективне болести

GS
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА- Медицинско особље Клинике за инфективне болести у Бањалуци поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против хепатитиса организује за све заинтересоване грађане бесплатно, анонимно и добровољно тестирање на ХИВ, ХБВ и ХЦВ брзим, оријентационим тестовима.

Акција ће бити организована у петак, 28. јула, у амбуланти у приземљу Клинике за инфективне болести на локацији Паприковац, од 8.00 до 20.00 часова, саопштено је из Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

У саопштењу се наводи да ће уз тестирање бити обављено и савјетовање грађана.

Из УКЦ су додали да је тема овогодишњег обиљежавања свјетског дана који је посвећен борби против хепатитиса "Ми не чекамо".

Свјетски дан борбе против хепатитиса обиљежава се сваке године 28. јула окупљајући свијет под једним геслом како би се подигла свијест о глобалном проблему вирусног хепатитиса и утицали на стварне промјене.

И ова кампања за Свјетски дан борбе против хепатитиса 2023. наглашава потребу за убрзањем борбе против вирусног хепатитиса и важност тестирања и лијечења за особе којима је то потребно.

Из УКЦ-а наводе да је вирусни хепатитис глобални здравствени проблем, те да се процјењује да око 325 милиона људи широм свијета живи с хроничним хепатитисом.

"Око 296 милиона људи живи с инфекцијом хепатитисом Б /ХБВ/, а 58 милион људи живи с инфекцијом хепатитисом Ц /ХЦВ/ према процјенама из 2015. године", наводе из УКЦ-а.

Хепатитис Б погађа приближно 296 милиона људи, укључујући више од шест милиона дјеце млађе од пет година.

"Процијењених 820.000 смртних случајева од хепатитиса Б сваке године. Око 25 одсто хроничних инфекција хепатитисом Б напредује до рака јетре. Вакцинисање у року од 24 часа од порода праћено с двије до три додатне дозе осигурава доживотну заштиту од инфекције хепатитисом Б", наводе из УКЦ-а.

Из ове здравствене установе додали су да се глобално процјењује да око 58 милиона људи има хроничну инфекцију вирусом хепатитиса Ц, с око 1,5 милиона нових инфекција годишње.

Процјењује се да постоји 3,2 милиона адолесцената и дјеце с хроничном инфекцијом хепатитисом Ц.

Свјетска здравствена организација /СЗО/ је процијенила да је 2019. године око 290.000 људи умрло од хепатитиса Ц, углавном од цирозе и хепатоцелуларног карцинома.

Антивирусни лијекови могу излијечити више од 95 одсто особа с инфекцијом хепатитисом Ц, али приступ дијагнози и лијечењу није уједначен у свим дијеловима свијета.

Из СЗО су навели да су глобални циљеви за 2030. годину 90 тестираних одсто особа с ХБВ и ХЦВ инфекцијама, уз 80 одсто прихватљивих болесника за лијечење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана