У паклу проституције и малољетни мушкарци

Данијела Бајић
У паклу проституције и малољетни мушкарци

БАЊАЛУКА - Да у пакао проституције улази све више младих људи показује и податак Републичког завода за статистику, према којем је најстаријем занату прошле године у Српској било склоно 17 малољетника, од којих је чак 15 мушкараца.

Како је наведено у заводовом билтену “Социјална заштита”, склоних проституцији лани је било 26 особа, што је за десет више у односу на годину раније. Највише особа склоно најстаријем занату било је узраста од 15 до 16 година и то њих 17. 

Стручњаци кажу да је сваки број, који указује да су дјеца у проституцији, поражавајући и да то само потврђује у којој су мјери они занемарени од стране друштва.

Психолог Александар Милић истакао је за “Глас Српске” да је проституција везана за одређене угођаје у неком узрасту те да дјеца у пубертету најчешће показују нагоне и почињу са експонирањем тих потреба.

- Са дјецом се данас уопште не ради када је ријеч о здравој репродуктивности. Нема спремности да се реализују програми и теме у оквиру здравог одрастања и репродуктивног здравља - казао је Милић.

Додао је да то подручје није покривено ни у школи гдје су неопходни програми здравог одрастања дјеце који подразумијевају и исхрану, кретање, активитете, етичке норме и вриједности које су занемарене у њиховом васпитању.

- У оквиру здравог одрастања дјеци су потребне радионице у мањим групама, гдје ће се, поред стручних кадрова у школи, укључити љекари и друга лица, јер проституција са собом не носи само тај чин деформације него нарушавање здравља, заразне болести и стила живљења, односно одвајање од нормалног начина живота - рекао је Милић и нагласио да су у главама дјеце тог узраста површне представе.

Нагоне, који су у том периоду природни, истиче Милић, треба каналисати путем радионица и то у што ранијем узрасту, јер то родитељ не може сам без помоћи стручних служби.

Социолог Иван Шијаковић казао је да, поред потребе за новцем, многи млади у проституцију се упуштају због изазова и доказивања  у друштву, посебно кад су у питању мушкарци.

- То је тај период кад они желе да се докажу и укључе међу одрасле прије него што је то природни слијед. С друге стране, данас се намећу разни изазови, између осталог, и када се дјеца, условно речено, такмиче у показивању шта све могу. Једноставно, свакаквом изазову желе да одговоре - рекао је Шијаковић.

Додао је да је то период највећег степена наивности ако се изузму скроз мала дјеца, јер се младим људима, у једну руку, тад све чини доступно и без опасности.

- Зато је едукација и прича стручних служби и родитеља са младима на тему опасности које вребају на том пољу најбоље рјешење - казао је Шијаковић, додајући да данас само ријетки са дјецом причају на ту тему.

МУП РС

Према подацима МУП-а РС, за седам мјесеци ове године на подручју Бањалуке евидентирано је једно кривично дјело навођење дјетета на проституцију, које је извршила жена из Сарајева на штету малољетног лица.

Током прошле године у Српској су евидентирана два кривична дјела навођење на проституцију и то по једно у Бањалуци и Прњавору, гдје су у питању пунољетне особе. Исте године је евидентирано и једно кривично дјело навођење дјетета на проституцију и то на подручју Приједора. 

- За кривично дјело навођење на проституцију, у зависности од начина извршења, предвиђена је новчана казна или казна затвора од шест мјесеци до осам година. За кривично дјело навођење дјетета на проституцију, такође, у зависности од начина извршења, предвиђена је новчана казна или казна затвора од шест мјесеци до десет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана