У Новом Граду до сада евакуисана 23 лица, међу њима двије хранитељске породице

Срна
Foto: Велибор Трипић

НОВИ ГРАД - На подручју Новог Града, захваћеног поплавама, до сада су евакуисана 23 лица, а међу њима и двије хранитељске породице, изјавио је Срни начелник општине Мирослав Дрљача.

"У насељу Млакве синоћ нису могли бити одбрањени објекти и 10 је поплављено. Посебан проблем је да је поплављен објекат гдје су смјештене двије хранитељске породице. Они су смјештени у два изнајмљена стана", рекао је Дрљача.

Он је навео да је до сада евакуисано 20 лица из насеља Млакве, троје из насеља Рудице, а да је лицу која живи код надвожњака, на изласку из Новог Града гдје је поново активирано клизиште, препоручено да не борави у стамбеном објекту.

Према његовим ријечима, оваква ситуација ће се задржати неколико дана, али ће надлежне службе учинити све да се осигура одбрана.

Он је рекао да су направљене све припреме за одбрану града, затворени су сви пролази на кеју поред ријеке Уне, а данас се на шахтове стављају оптерећења да се не враћа подземна вода.

Дрљача је рекао да је у контроли подземних вода помогла пумпа велике снаге, коју је синоћ испоручила Републичка управа цивилне заштите. "Препумпна станица ради без застоја и подземне воде су под контролом", напоменуо је Дрљача.

Он је рекао да у овој општини вјероватно ни сутра неће бити наставе у основним и средњим школама, али да ће одлука о томе бити донесена до краја дана.

Водостај ријеке Уне у 11.00 часова износио је 542 центиметра, а ријеке Сане 572, а Дрљача је рекао да су водостаји у стагнацији.

Дрљача је напоменуо да су, уз надлежне службе, у одбрану од поплава укључени запослени у јавним предузећима и установама, те да се за помоћ јављају и приватна предузећа.

У Новом Граду непроходно је неколико локалних путева и активирано је више клизишта, а Штаб за ванредне ситуације јутрос је прогласио стање елементарне непогоде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана