У новембру рекордна плата и број запослених

Срна
У новембру рекордна плата и број запослених

БАЊАЛУКА - Просјечна мјесечна нето плата у новембру у Републици Српској износила је 1.211 КМ, највиша је од када се статистички обрађују подаци, и у односу на исти мјесец прошле године номинално је већа за 17,6 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Директор Завода Дарко Милуновић истакао је да је највиша просјечна плата исплаћена у сектору информација и комуникација - 1.577 КМ, а најнижа у сектору грађевинарства - 875 КМ.

"У новембру у односу на исти период прошле у свих 19 подручја забиљежен је номинални раст нето плате. Просјечна нето плата у Републици Српској већа је од просјечне плате у Федерацији БиХ и Сјеверној Македонији. Послије Црне Горе највећи раст нето плата у региону је забиљежила Република Српска", навео је Милуновић на конференцији за новинаре.

Из Завода су ситакли да је рекордан и број запослених који је у септембру износио око 290.000.

Као и у земљама региона и у Републици Српској биљежи се висока стопа инфлације која је, мјерена индексом потрошачких цијена, у односу на новембар прошле године већа за 14,7 одсто, највише у области превоза усљед високе цијене горива.

"Чињеница која охрабрује је да инфлација успорава. Други мјесец у низу укупна годишња инфлација је мања од претходне", нагласио је Милуновић.

Из Завода су истакли да Српска биљежи рекордан обим робне размјене, јер је до новембра ове године извезено скоро пет миијарди КМ вриједности робе, док је увезено 6,5 милијарди КМ.

Покривеност увоза извозом је 76,2 одсто, а највећи обим спољнотрговинске размјене остварен је са Србијом.

Директор Републичког завода подсјетио је да је 5. новембра завршен пробни попис пољопривреде и да је то увод у пуни попис који ће се спровести у посљедњем кварталу наредне године.

Први пут конференција за новинаре одржана је у новоизграђеној згради Републичког завода за статистику, а директор Милуновић захвалио је Влади Српске на реализацији овог пројекта који ће бити од користи за област статистике у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана