У Нишевићима обиљежен Дан устанка против фашизма

Срна
У Нишевићима обиљежен Дан устанка против фашизма

ПРИЈЕДОР - У Нишевићима код Приједора данас је одржан традиционални народни збор којим је обиљежена 81 година од Дана устанка против фашизма у Другом свјетском рату.

Код спомен обиљежја служен је парастос и положени вијенци, те одата почаст свим пострадалим мјештанима у Народноослобидачкој борби и Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Мјесног одбора СУБНОР-а Омарска Обрад Кос рекао је да се у Нишевићима више од 65 година обиљежава 27. јул - Дан устанка у БиХ, када се даје помен жртвама фашистичког терора и палим борцима у партизанским јединицама.

-Навршава се 81 година од погрома које су овдје починиле над мјештанима усташке хорде, а осим тога, на овом споменику уписана су и имена 50 бораца који су пали у борбама у партизанским јединицама. Ово је традиција коју настојимо да одржимо јер да српски народ не заборавља своје жртве нити своје хероје - поручио је Кос.

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић изразио је захвалност мјештанима Нишевића што не дају да буду забораљена сјећања на дешавања из тог периода.

-У Поткозарју се налазе села која се демографски нису обновила ни након 80 година од тих страшних злочина. Наше је да се сјећамо и да не заборавимо - поручио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана