У Невесињу обиљежавање Митровданских битака

Срна
Foto: РТРС

Поводом Митровдана - Дана општине Невесиње, биће одржана манифестација у знак сјећања на Митровданске битке 1992. и 1994. године.

Молитвено сабрање почиње Светом архијерејском литургијом у Цркви Светог Вазнесења, коју ће служити владика Димитрије.

Потом ће код Споменика слободе бити служен помен и положено цвијеће.

Вијенац ће бити положен и код споменика команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу, након чега су предвиђени обилазак Спомен-собе и свечана академија.

У Митровданској бици 1992. године погинуо је 41 борац и један цивил, а у другој 1994. године 26 бораца од којих су четворица убијена након заробљавања.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да се сваке године на Митровдан сви у Српској, а посебно у Невесињу и Херцеговини са посебним емоцијама сјећају Митровданских битака када су одбрањени не само Невесиње, већ и источна Херцеговина и Република Српска.

Додик је нагласио да се мијешају туга и радост, понос и поштовање, јер је ријеч о великим и величанственим биткама за које је цијена била превисока, нажалост, 64 погинула борца и око 900 рањених.

- Управо због свих српских јунака који су положили своје животе данас не смијемо дозволити да изгубимо ни дијелић Српске. Зато се данас боримо и не дамо нашу имовину, шуме, ријеке, поља, нашу полицију, нашу Републику - нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана