У Неуму у шпицу сезоне свакодневно до 18.000 гостију

Анадолија
Foto: Анадолија

НЕУМ - Хотелски и приватни смјештај у Неуму, једином граду БиХ на јадранској обали, попуњени су, а очекује се да ће ова љетна сезона испунити очекивања туристичких радника у овој туристичкој дестинацији.

Неум је препун туриста, углавном домаћих, али ту су и туристи из регије, Њемачке, Пољске, Аустрије, Француске...

Начелник општине Неум Драган Јурковић  рекао је да су прије десетак дана кренули у шпиц сезоне.

-Двије године које су биле доста неизвјесне, а у којима нисмо знали у којем смјеру ће ићи туризам, су иза нас. Сада имамо доста другачију предсезону и сезону. Предсезона је била добра, а главна сезона ће такође, према најавама, бити успјешна. Оно што нас весели је подсезона у којој очекујемо јако добре резултате" - изјавио је Јурковић

Како је казао, хотелски смјештај је попуњен када је ријеч о љетној сезони у Неуму.

-Капацитети су попуњени што нас као локалну заједницу весели. И информације из приватног смјештаја говоре да су капацитети попуњени 90 оdсто. Наши домаћи гости су главни на овом подручју, има их  око 60 одсто. Имамо нешто гостију из регије, Њемачке, Пољске, Аустрије, Француске. Тако да смо задовољни са структуром гостију. Увијек смо базирани на домаће туристе - истакао је Јурковић.

Нагласио је да је главна смјерница у наредном периоду развој руралног туризма.

У шпицу сезоне у Неуму дневно бораве хиљаде туриста.

-У шпицу имамо од 15.000 до 18.000 гостију сваки дан. То је доста велика бројка за нас. Нека наша процјена је да би могли имати од 500.000 до 600.000 ноћења у Неуму у овој години. То сигурно није близу оне 2019. године, прије пандемије, али је засигурно пуно боља од ове двије које су иза нас. Надамо се да ће се поправити година и да ћемо неком својом понудом наредне године повећати ту бројку на милион ноћења - додао је Јурковић.

Предсједник Удружења хотелијера општине Неум Бранимир Бутиган истакао је да су хотели близу 100 одсто попуњености.

-Мислим да је приватни и апартмански смјештај у истим постоцима попуњености. С обзиром на то какве су нам биле претходне двије године, ове године смо напокон имали предсезону тако да смо са јуном били јако задовољни. Почетак јула је био мало слабије попуњен, али сада је већ кренула шпица сезоне и дошли смо на разину коју смо и очекивали - истакао је Бутиган.

Како је казао, када је ријеч о јулу и аугусту, који се сматрају шпицом сезоне, претпоставка је да ће просјечна попуњеност бити око 90 одсто.

-Очекујемо да имамо и подсезону јер смо имали предсезону и да кроз септембар и октобар остваримо добар дио ноћења. Тако да се примакнемо по броју ноћења на 80 одсто оне рекордне 2019. године. У Неуму хотелски смјештај броји између 2.400 - 2.500 лежаја - појаснио је Бутиган.

Недавно отворен пу Столац - Неум је донио само бенефите Неуму јер сада имају и оне госте који дођу на дневно купање и одмор.

Сматра да је Неум веома занимљива дестинација са врло квалитетним хотелским смјештајем, по доста приступачнијим цијенама од осталих дестинација на Јадрану и његовој близини.

-Град као град из године у годину нуди све више садржаја, улаже у инфраструктуру. Сваке године настојимо унаприједити ту понуду. Оно што нас још чини атрактивнијим за госте из Европе је та наша локација јер нам је Дубровник удаљен сат, Мостар исто толико, Корчула мало више од сата, Сплит на један и по сат. Њима је занимљиво да се ту стационирају и имају излете у те дестинације. Од Неума ништа није далеко. Налазимо се у центру неког троугла гдје нам је све близу. Највећи напредак је у агротуризму - додао је Бутиган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана