У суботу у Градишци помен Србима убијеним у хрватском "Бљеску"

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- У Градишци ће у суботу, 30. априла, бити обиљежено 27 година од страдања српског народа из западне Славоније у акцији хрватске војске и полиције "Бљесак", изјавио је Срни предсједник Удружења протјераних Срба из западне Славоније Крста Жарковић.

Жарковић је рекао да ће обиљежавање почети у 9.00 часова у цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци, служењем парастоса убијеним Србима из западне Славоније.

Он је навео да је у 10.30 часова предвиђено прислуживање свијећа, полагање вијенаца и цвијећа код новоизграђеног споменика за 1.241 погинуло лице српске националности из западне Славоније у периоду од 1991. до 1995. године.

Жарковић је рекао да је предвиђено да ће обиљежавању присуствују српски члан Предсједништва БиХ БиХ Милорад Додик, ресорни министар, градоначелник Градишке Зоран Аџић, представници Удружења Срба протјераних из западне Славоније.

Организатори обиљежавања егзодуса Срба из Западне Славоније су Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, Град Градишка, Удружење Срба протјераних из западне Славоније и Српска православне црква.

Првог маја 1995. године 16.000 припадника хрватских оружаних снага напало је 15.000 Срба у западној Славонији и око 4.000 припаднике српске војника Крајине, која је била под заштитом УН.

У операцији "Бљесак" 1. и 2. маја 1995. године убијено је или се води као нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 дјеце.

За ове злочине нико није одговарао.

Савјет безбједности УН није покренуо питање санкција за Хрватску, која је као чланица УН извршила агресију на зону под заштитом те организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана