У Мркоњић Граду обиљежено 29 година од страдања Срба у западној Крајини

Г.С.
Foto: Срна

МРКОЊИЋ ГРАД - У Мркоњић Граду данас је служен парастос за Србе у западној Крајини, убијене прије 29 година током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ, на 13 западнокрајишких општина. Код спомен-обиљежја масовне гробнице на градском гробљу у Мркоњић Граду положени су вијенци и цвијеће.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Међу 2.014 убијених, њих 753 били су цивили, од којих 14 дјеце и 240 жена.

Изасланик предсједника Републике Српске Драган Вођевић рекао је да се обиљежавањем 29 година од страдања и прогона Срба из 13 западнокрајишких општина чува сјећање на болну прошлост, али и учвршћује одлучност да се никада не дозволи да се ови трагични догађаји понове.

-Данас се са тугом сјећамо једног од најтежих тренутака у новијој историји нашег народа – пада 13 западнокрајишких општина. Овај дан нас подсјећа на велику жртву коју су дали многи наши сународници, бранећи огњишта, слободу и право да живе на својој земљи - рекао је Вођевић на обиљежавању 29 година од злочина над 2.214 српских цивила и војника у овим општинама који су починили припадници хрватских оружаних снага и такозване Армије БиХ.

Он је истакао да се српски народ у том тешком периоду суочио са невиђеним искушењима, али је упркос свему преживио, усправио се и изградио Републику Српску, као симбол слободе и борбе за опстанак на овим просторима.

-На овај дан, наше мисли су са свим невино страдалим, са онима који су протјерани, са онима који су изгубили своје најмилије. Овдје смо да им одамо почаст, да им кажемо да их нисмо и нећемо заборавити и да су њихова храброст и жртва темељ на којем почива наша данашња слобода - рекао је Вођевић, који је начелник општине Мркоњић Град.

Он је указао да је обавеза ове генерације да гради бољу будућност, снажну и стабилну Републику Српску, у којој ће се сваки грађанин осјећати сигурно и слободно.

-Сада је вријеме да, у знак поштовања према жртвама, наставимо да радимо на јачању наших институција и свих аспеката друштва, како бисмо осигурали да њиховом жртвом није плаћена само слобода једног народа, већ и будућност генерација које долазе - рекао је Вођевић.

Мркоњић Град је постао симбол српског страдања, јер су у тој општини 1995. године почињени најстрашнији злочини над старцима, женама и дјецом, поручио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Страхиња Ерац.

-У најтежим тренуцима Србија није окренула леђа својим сународницима и наставиће и даље да им помаже - рекао је Ерац.

Он је истакао да злочини који су почињени морају остати записани и да треба његовати културу сјећања.

Хрватске и муслиманске снаге заузеле су тада општине Рипач-Бихаћ, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице.

У масовној гробници у Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима било је 10 жена.

У мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела.

Када је ријеч о разарању, само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ.

Овај историјски догађај од републичког организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана