У Мостару постављен фрижидер с готовим оброцима за гладне

ГС
У Мостару постављен фрижидер с готовим оброцима за гладне

МОСТАР - Удружење грађана “Заједно за наш град” из Мостара годинама помаже социјално најугроженије грађане. Имају своју кухињу гдје им спремају готове оброке, скупљају новац за операције, припремају храну за дјецу из социјално угрожених породица...

У близини Лучког моста Удружење је поставило и фрижидер гдје бескућници и они који не могу себи приуштити оброк могу бесплатно да се послуже и нахране.

- Фрижидер смо поставили, то смо видјели у Сарајеву. У тај фрижидер за бескућнике стављамо кухане оброке већином јер корисници не могу себи скухати, јер су бескућници. Ту не можемо намирити колико се узме. Имамо и камере и гледамо ко су корисници. То су старији људи. Човјека је стид питати и дође у један ујутро да узме оброк - каже оснивач и предсједник УГ "Заједно за наш град" Нермин Мехић.

Истиче да су посебно активни били када су мигранти масовно долазили у Мостар. Данас их нема у толиком броју и како каже, ту су акцију завршили. И њих су хранили, плаћали им апартмане, а данас припремају оброке за самце и бескућнике.

- Припремамо око 60 оброка дневно, зими више има корисника него љети. Исто тако, сваки дан хљеб и млијеко припремамо за 29 дјеце, а од суботе ће их бити 30. Свако дијете добије хљеб и млијеко из породица социјално угрожених. Водимо нашу евиденцију - рекао је Мехић за Н1.

Додаје да припреме и паштете, саламе, еурокрем, али да све кошта и да се сналазе на разне начине да осигурају новац, уз донације, али да им то иде добро.

“Фали вам један папир”

Мехић је казао да је рад Удружења препознао Град Мостар и да се труде да им помогну, док ХНК и није имао слуха за Удружење.

- Кантон је стопирао помоћ због једног папира који нам је ускратио 5.000 КМ годишње, док осталима који се баве сличним пословима даје 12.000 КМ. Козо Алма, замјеница министра рада, здравства и социјалне заштите нам је прегледала папире и рекла дан фали још један да комплетирамо документацију како би добили помоћ из буџета. Папир смо предали и рекла је да је све у реду, да би на Комисији казала да није потпуна документација и остали смо без пет хиљада. Ми лијечимо људе, скупљамо за операције и имамо хуманитарни број за лијечење да спашавамо животе. Свакоме помажемо. Укинули нам пет хиљада њиховом грешком - каже Мехић.

Такође, Удружење, осим ових акција, учествовало је и у заједничкој кампањи са мостарским школама гдје су рециклирали преко 100 тона отпада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана