У Москви отворен десетодневни фестивал "Српска утјеха руском срцу"

Танјуг
Foto: ИН4С

ПОДГОРИЦА - На Православном Светотихоновском универзитету у Москви одржава се Међународни фестивал "Српска утјеха руском срцу", на коме је до 28. октобра планиран богат програм посвећен српском стваралаштву, култури и духовништву, саопштено је данас из Митрополије црногорско-приморске.

На програму фестивала, који је свечано отворен у уторак, 18. октобра, планиране су научне конференције, изложбе, филмски прикази и премијере са ауторима, концерти.

Владика Константин, викар патријарха московског и цијеле Русије Кирила, поздравио је учеснике и почасне госте фестивала Његово високопреосвештенство митрополита црногорско-приморског Јоаникија, Његово преосвештенство епископа пакрачко-славонског Јована и амбасадора Србије у Русији Момчила Бабића.

"Данас имамо јединствену прилику да осјетимо искуства Српске цркве и чујемо глас њених архипастира. Надам се да ће наша сарадња бити корисна и ојачати наше братске везе, надахњујући нас за активан рад и молитву", навео је владика Константин.

Ректор Светотихоновског универзитета протојереј Владимир Воробјов истакао је важност очувања љубави, прије свега, међу православних хришћана и додао да овај универзитет увијек настојао да допринесе одржавању добрих односа међу братским народима.

У Саборној свечаној палати одржане су изложбе "Српске светиње - уништене и изграђене" посвећене ремек-дјелима монументалног насљеђа Косова и Метохије, те приказ познатих слика српске монахиње Марије (Антић) "Јасеновац. Вјерност и васкрсење. Буди вјеран до смрти и даћу ти вјенац живота".

Током отварања фестивала "Српска утјеха руском срцу" у препуној палати окупило се око шест стотина људи. Приказан је кратки документарни филм "До Христове побједе" протојереја Николе Пејовића, а главни догађај био је посвећен лику и дјелу блаженопочившег митрополита Амфилохија који је у ново вријеме одредио судбину Црне Горе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана