У Међувођу изградња храма посвећеног Јасеновачким новомученицима

СРНА
У Међувођу изградња храма посвећеног Јасеновачким новомученицима

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У селу Међувође у Козарској Дубици у току је изградња храма посвећеног Јасеновачким новомученицима, првог на овим просторима посвећеног жртвама Јасеновца, који се гради уз помоћ донација Срба из свих крајева свијета.

Парох кнежички Жељко Јевђенић рекао је да је у Међувођу била прва станица са које су из обруча на Козари мученици вођени на јасеновачка стратишта и да ће управо на том мјесту бити изграђен храм посвећен њима и њиховој жртви.

"Наметнуло се само по себи да се овдје изгради храм Јасеновачким новомученицима, једини храм у Епархији бањалучкој посвећен њима, једини храм у Крајини који ће бити, не само мјесто молитвеног окупљања, него и мјесто наше жртве у сјећање на њих", изјавио је Јевђенић новинарима.

У току је набавка материјала за изградњу храма, у акцију се укључују Срби из свих крајева свијета, међу њима и Зоран Гвозден, који сада живи у САД у Милвокију, а потиче из ових крајева.

"Са прикупљањем средстава кренуло се прије годину дана. Организујемо приватне забаве, хуманитарне вечери и прикупљамо средства за изградњу храма Светих новомученика јасеновачких и надамо се да ћемо, уз Божију помоћ, у томе и успјети", истакао је Гвозден.

Предсједник Српског савеза из Шведске Томислав Чолић апеловао је да се Срби из Поткозарја, али и сви који живе у дијаспори, укључе у акцију, истакавши да новац иде директно за куповину материјала за изградњу.

Мјештани кажу да ће становници ових села помоћи изградњу храма који ће бити још једно свједочанство страдања народа овог краја у Другом свјетском рату.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Козарске Дубице Зоран Синкић нада се да ће "Просвјета" упутити снажан апел народу да се окупи око овог храма, који је залог генерације за будуће нараштаје.

"Сваки педаљ ове земље натопљен је крвљу невиних, а наша дужност је да успомену на њих чувамо и преносимо младим генерацијама. Изградњом храма посвећеног Јасеновачким новомученицима њихова жртва биће заувијек отргнута од заборава", рекао је Синкић.

На темељима храма у Међувођу 13. септембра биће молитвено обиљежен празник Светих новомученика јасеновачких, а потом ће услиједити почетак његове изградње.

У Другом свјетском рату народ Козаре и Поткозарја дао је немјерљиву жртву. Након битке на Козари, хиљаде невиних и немоћних, већином дјеце, жена и стараца, завршило је у логору Јасеновац, гдје их је дочекала стравична смрт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана