У Маглају прослава славе храма Светог пророка Илије

Срна
У Маглају прослава славе храма Светог пророка Илије

МАГЛАЈ - Црква Светог пророка Илије у Маглају у присуству бројних вјернка прославља Илиндан, славу овог храма и заштитника ове црквене општине.

Свештеник Владимир Кукић рекао је Срни да овај храм подигнут 1908. године и да је овогодишња посјета вјерника изузетна.

"Видимо данас мноштво и народа са некадашње парохије који данас гравитирају Добоју, а имамо и госте из других локалних заједница", навео је Кукић.

Кумови славе су Драгиша Маличић и Радуле Лазић, а за наредну годину кумство преузима Златко Максимовић.

Лазић, који је са подручја Горњег Раковца, каже да му је указана велика част да буде овогодишњи кум славе храма и да му је драго што је ова традиција настављена.

Раковчанин Давор Видаковић, који је заједно са свештеником Кукићем аутор монографије "На размеђима вијекова - друштвено историјски преглед парохије маглајске 1883-2019", указао је на све већу посјећеност оваквим скуповима, укључујући и младе.

Видаковић каже да је монографија прво такво писано дјело о маглајски парохији и крају, те да представља озбиљну историографску студију која почива на релевантним документима и изворима, са циљем да разбије тривијалне манипулације историјским чињеницама и прикаже реалну слику.

"Сматрам да је важно да свака црква треба да има монографију о настанку, да буде доступна јавности из разлога што је много људи заинтересовано и прате хронологију дешавања, а уједно да се разумије природа друштвених околности и односа некада и сада", рекао је Видаковић.

Свети Илија је веома поштован светитељ у српском народу и цјелокупном православљу као строг и непоколебљив проповједник хришћанских вриједности.

Овог светитеља у народу још зову и Громовник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана