У Кућанцима служена литургија поводом 13 година од упокојења Патријарха Павла

Srna
Foto: Srna

КУЋАНЦИ - Његово преосвештенство епископ тимочки Иларион служио је данас заупокојену литургију у Храму Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима, родном мјесту патријарха српског Павла, поводом 13 година од његовог упокојења.

Литургији су присуствовали и епископи покрачко-славонски Јован и новобрдски Иларион, те замјеник жупана пожешко-славонског из реда српског народа Никола Ивановић.

Предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов, који је присуствовао литургији на позив епископа Јована, рекао је Срни да су након литургије посјетили родну кућу патријарха Павла која ће бити музеј.

"Част ми је што ме епископ Јован позвао у Кућанце на овако значајан догађај", рекао је Арлов.

Он је истакао да је патријарх српски Павле оставио дубок траг у Српској православној цркви, а посебно у српском народу који га доживљава као свеца, што он и јесте био својим ликом и дјелом.

Данас се навршило 13 година од упокојења патријарха Павла, чија се кратка порука "Будимо људи" и данас помиње.

Патријарх српски Павле је, према сопственој жељи, сахрањен у манастиру Раковица, гдје га је на посљедњи починак испратило више од пола милиона људи. Гроб патријарха Павла у манастиру Раковица походе многи вјерници, не само православни, а међу њима су и они који свједоче о чудотворним исцјељењима.

Од 1990. до 2009. године патријарх Павле био је врховни поглавар Српске православне цркве, 44. по реду.

На трону Светог Саве као патријарх српски био је 19 година, а у његово вријеме основана је Академија Српске православне цркве за умјетност и конзервацију, у школе је враћена вјеронаука, а Богословски факултет поново је постао саставни дио Универзитета.

Патријарх Павле, чије је свјетовно име било Гојко Стојчевић, рођен је на велики православни празник Усјековање главе Светог Јована Крститеља - 11. септембра 1914. године у Кућанцима код Доњег Михољца у Славонији. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана