У Козарској Дубици у недјељу обиљежавање Дана одбране западних граница Српске

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- У Козарској Дубици ће у недјељу, 18. септембра, у организацији Одбора Владе Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја, бити обиљежено 27 година од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић рекао је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци, поводом предстојећег обиљежавања Дана одбране западних граница Републике Српске, да је на подручју Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице у хрватској агресији убијено 107 лица, од којих 56 цивила и 51 припадника оружаних снага Републике Српске, док је 101 лице рањено.

Он је рекао и да елитне јединице Хрватске војске "Црне мамбе" нису имале милости, да су убијали српске цивиле, жене, дјецу и старе људе на овом простору, са намјером да дођу до Приједора и Бањалуке, док се њихова шифрована операција звала "Дрина 95" са крајњим циљем доласка до ријеке Дрине.

Милуновић је нагласио да је Хрватска војска у овој агресији намјеравала да побије и протјера Србе са овог простора, те да заврши мисију својих предака са простора Независне државе Хрватске у Другом свјетском рату, чија је државна политика била усмјерена на физичко уништавање Срба у потпуности на овим просторима, али да је у томе спријечена.

Милуновић је истакао да је значајно обиљежавање овог историјског догађаја, када је Српска одбрањена од хрватске агресије.

"То је била велика побједа Војске Републике Српске и тежак пораз Хрватске војске", рекао је Милуновић.

Програм обиљежавања у недјељу у Козарској Дубици почеће у недјељу у 9.00 часова служењем свете литургије у порти спомен-храма Свете Петке, рекла је службеник за односе са јавношћу у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Маја Радетић.

Радетићева је навела да ће у 10.30 часова бити служен помен за погинуле српске борце и цивиле, затим полагање вијенаца и цвијећа код спомен-крста.

За 10.40 часова предвиђено је обраћање званичника и умјетнички програм.

Радетићева је додала да ће обиљежавању овог догађаја присуствовати највиши представници институција Републике Српске, те делегација Републике Србије коју ће предводити министар за рад, запошљавања, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана